1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

Бум на чревните вируси във ВарнаЛекари

Бум на чревните вируси отчитат лекари във Варна, научи Дефато:ВестникЪт. От началото на месец юли броят на заболелите от ентерколити, регистрирани в Регионалната здравна инспекция във Варна е 204, в сравнение с миналата година за същия период те са били 177. Само за седмица заразените със стомашно чревните вируси са 74, или с 10 повече за същия период спрямо 2010 г.

"Заболеваемостта и броя на пациентите са нормални за сезона", обясни пред Дефакто:ВестникЪт д-р Дияна Радкова от Инфекциозна клиника в УМБАЛ "Св. Марина". "Разпространението на чревния вирус обаче е много бързо, тъй като се предава както чрез пипане с мръсни ръце, така и по въздухокапков път", добави специалистът.

В момента местата в Инфекциозната клиника към УБАЛ "Св. Марина", които са 80 на брой, са заети, обявиха от здравното заведение.

За да се предпазим от летния вирус, лекарите препоръчват добра лична хигиена и при първи симптоми да се обърнем към медицинско лице. 

Признаците, по които можем да познаем, че сме хванали чревния вирус са висока температура, повръщане и диария, а лечението може да продължи от няколко дни. 

"Най-честите причинители са рота и норо вирусите, но към момента не може да се каже кой точно върлува. И при двата обаче симптомите са идентични", обясни д-р Дияна Радкова.Тя добави, че при много от пациентите болестта отшумява за ден и дори не търсят лекарска помощ, а само консултация по телефона. За по-бързо възстановяване обаче, лекарите препоръчват диета.

Вирусът е особено опасен за малките деца, според специалистите.

"Опасността е от обезводняване на организма. На риск са подложени и възрастните. Интоксикацията също не следва да се пренебрегва с възможност за увреда на сърцето”, каза д-р Диана Радкова.

 Единици са регистрираните чужденици в Инфекциозната клиника към УМБАЛ "Св. Марина", заяви д-р Радкова. Много от заразените туристи обаче не се консултирали с лекар.

.

25.07.2011, 15:05 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: бум, чревни вируси, Варна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center