1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Норвежкият атентатор в униформа пред съдаДемон

Андерш Беринг Брайвик, който извърши кръвопролитието в Норвегия в петък, иска да се яви с униформа пред съдията, който днес ще се произнесе по мярката му за неотклонение, съобщава dariknews.bg, позовавайки се на Франс прес.

"Той има две желания: първото е съдебното заседание да е публично и второто - да се яви с униформа", каза адвокатът на Брайвик - Гейр Липестад, по телевизията. Той уточни, че не знае каква униформа иска да носи Брайвик.

Заподозреният в убийството на 93 души трябва да се яви пред съда в Осло в 13 ч. местно време. Съдията може да постанови предварителен арест за максимум четири седмици, който може да бъде удължен, след като изтече този период.

Съдията ще реши дали заседанието ще е публично или не. Брайвик иска да обясни публично защо е действал по този начин, каза адвокатът, цитиран от БТА. 

Според норвежки медии полицията ще поиска заседанието да е закрито, посочва АФП.

В посолството на Кралство Норвегия в София ще бъде отворена книга за съболезнования за всички, които биха искали да изразят своята почит към жертвите на трагичните атентати в правителствения квартал в Осло и на остров Ютьоя от миналия петък.

Съболезнователната книга ще бъде отворена на 25 юли от 11.00 до 13.00 часа, и на 26 юли от 11.00 до 15.00 часа. Адресът на посолството е ул. "Бачо Киро" 26-30, 3 етаж.

Извършителят на кървавите нападения е заявил пред полицията, че смятал да убие бившата министър-председателка Гру Харлем Брунтланд, съобщава излизащият в Осло в. "Афтенпостен", цитиран от Ройтерс.

Брунтланд, която оглавяваше три правителства на Норвежката работническа партия през 80-те и 90-те години на миналия век и често е наричана "майка на нацията", произнесе реч на летния събор на младежката организация на партията на остров Ютьоя в деня на нападенията и си замина преди пристигането на Андерш Брайвик.

"Андерш Беринг Брайвик заявил по време на разпит, че планирал да отиде на Ютьоа докато Брунтланд била там, но се бил забавил", пише "Афтенпостен", като се позовава на анонимни източници.

Вестникът добавя, че 32-годишният десен фанатик искал да убие Брунтланд.

25.07.2011, 10:11 Автор: dariknews.bg


Тагове: Брайвик, униформа, съд, Норвегия, нападения

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics