1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Кораб блъсна кран на порта

Силният вятър запратил празния плавателен съд в съоръжението
Арестуват регистрирания под малтийски флаг ”Ignacy Daszynski”, ако собствениците не платят щетите


кораб

Кораб се разби в кран на пристанище Варна във вторник. Куриозният инцидент станал, докато плавателният съд се опитвал да акостира на седмо кейово място. Заради силния ураганен вятър влекачите не успели да удържат 33 580-тонния празен кораб за насипни товари. Той се отскубнал, наклонил се заплашително и се спрял в товарния кран. Пристанищното съоръжение е сериозно пострадало след сблъсъка с плавателния съд. 

Предстои щетите да бъдат изчислени, а сметката да се представи на застрахователите на "Пристанище Варна" ЕАД. От своя страна те щели да търсят сумата от полския корабособственик на "Ignacy Daszynski". По информация на "Позвънете: ВестникЪт" предварителните оценки сочели, че щетата е за над 150 000 евро. "Засега имаме пълното съдействие на капитана", коментира шефът на порта Данаил Папазов. Той обаче се закани да поиска арест на кораба, ако собствениците му не подпишат писмо, гарантиращо, че ще платят. 

Папазов увери, че няма пострадали при инцидента. Стандартната процедура при акостиране на плавателен съд изключвала кранистът да е на съоръжението. Шефът на пристанището добави, че подобни инциденти не били изолиран случай. Толкова сериозен обаче до сега не бил се случвал. 
Според очевидци сериозна вина за случилото се имали пилотите, които са направлявали маневрата. Те обаче нямало как да бъдат подведени под отговорност. Според морското законодателство за виновен можело да се посочи само капитанът. "При нас такова понятие като "кораб удари кран" няма, вярното е - кран блъсна кораба", шеговито коментираха вчера случката пилоти. 
Плавателният съд в момента се намира на пристанището в очакване да бъде натоварен. Корабът, който в момента плава под малтийски флаг, е построен през 1988 г. Запознати твърдят, че след сблъсъка е във видимо добро състояние. 

24.02.2011, 21:34 Автор: Десислава Димитрова


Тагове: кораб, кран, инцидент

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА