1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Норвежкият атентатор признава вината сиНорвегия

Заподозреният 32-годишен норвежец за двойния атентат в Норвегия от петък признава, че е извършил престъпленията, в които го обвиняват, заяви неговият адвокат Гейр Липестад, цитиран от Норвежката радиотелевизионна компания.

"Той признава, че е извършил приписваните му факти", заяви адвокатът на Андерш Брайвик, арестуван след двата атентата в петък, информира БТА. 

"Клиентът ми признава, че онова, което е извършил е жестоко, но допълва, че то е било необходимо и че е трябвало да извърши до край тези действия", допълва адвокатът. Юристът добавя, че атентатите най-вероятно са били планирани от дълго време от клиента му.

Припомняме, че след двете кървави нападения в Норвегия бяха убити общо 92 души. При стрелба срещу младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя край Осло загинаха 85 души. Това стана малко след като в петък бомба уби седем и рани 15 души в центъра на норвежката столица.

До момента за Брайвик е известно, че е служил в армията и е бил член на столичен стрелкови клуб, благодарение на което владеел до съвършенство различни видове леко огнестрелно оръжие, в това число и автомат, пише dariknews.bg.

На негово име са регистрирани няколко фирми, като характерното е, че те са били закрити малко след като са били регистрирани. Специално внимание на полицията привлича една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти. Предполага се, че тази фирма може да е послужила като параван за достъп до различни химикали - например амониева селитра - която се използва като изкуствен тор, но може да се използва и за производството на взривни устройства. На 4 май той е купил 6 тона изкуствена тор.

В различни новинарски форуми, за които в Норвегия се изисква лична регистрация, са намерени коментари от името на Брейвик с възхвала на националистически идеи и критики срещу многокултурното общество.

Андерш Беринг Брайвик е бивш член на популистка антиимигрантска партия, който е помествал коментари в интернет срещу мултикултурализма и исляма. Коментари в сайтове, в които е влизано с името на Брайвик, критикуват европейските политики, насочени към приемане на културите на различни етнически групи, и твърдят, че значителен процент от младите британски мюсюлмани подкрепят агресивния радикален ислям. "Кога мултикултурализмът стана идеология, създадена да разруши европейската култура, традиции, идентичност и национални държави?", отбелязва коментар, публикуван на 2 февруари 2010 г. на дясноориентирания сайт www.document.no.

"Според две проучвания, 13 процента от младите британски мюсюлмани на възраст между 15 и 25 години подкрепят идеологията на Ал Кайда", твърди друг коментар от 16 февруари.

Според полицията обаче задържаният мъж се е описвал в профила си във Фейсбук като последовател на Християнската десница.

Брайвик е бил също така член на Партията на прогреса, която е втората по големина сила в парламента. Членувал е в партията от 2004 г. до 2006 г., а в младежкото й движение - от 1997 г. до 2006/2007 година. Партията на прогреса, която води в някои проучвания на общественото мнение, настоява за по-строги ограничения за имигрантите, докато лявоцентристкото правителство подкрепя мултикултурализма. Лидерът на Партията на прогреса Сив Йенсен подчерта, че Брейвик е напуснал организацията.

Брайвик също така е масон. Свободните зидари се събират в тайни братства в много части на света, припомня Ройтерс.

 Източник: dariknews.bg

Снимка: АФП

24.07.2011, 11:34 Автор: Дефакто:ВестникЪт


Тагове: Норвегия, атентатор, вина, жертви

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center