1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБРАЗОВАНИЕ

Високият бал в ТУ паникьосва родителиКандидат-студенти
Още снимки тук

"Тази година балът за кандидат-студенсткия прием е много висок, за разлика от преди две години", оплака се пред Дефакто:ВестникЪт Каличка Вутева, майка на току що завършилата Калина, която кандидаствала в Техническия университет с оценки от матурите.

"Приет съм на първо класиране електротехника, но това не е желаната специалност от мен", сподели 18 годишният Ицо. "Мои приятели не успяха да се класират на този тур", добави изненадано младежът. 

"Синът ми е приет на първо класиране, но не желаната специалност, затова най-вероятно ще изчакаме второ класиране", разказа друг родител. 

Оказа се, че днес пред стената на плача в Техническия университет във Варна, където бяха изнесени резултатите от първото класиране, имаше повече притеснени родители, отколкото тръпнещи в очакване кандидат-студенти. "Децата най-вероятно работят, затова ги няма", разказа Ива, майка на 18 годишния Йордан. 

От администрацията на висшето учебно заведение също потвърдиха, че тази година приемните оценки са сравнително високи. Най-желана се оказва специалността "Компютърни системи и технологии". Тази година кандидадствалите за нея са 517, а миниманият бал за прием в КСТ е 22,35 от максимален 24. На второ място по предпочитание се нареждат "Индустриален мениджмънт" и "Социален мениджмънт",  като баловете за прием за редовно обучение на първо класиране са 21,25 и 20,92. Летвата за "Инженерен дизайн" е 16,42, а за новата специалност в университета -"Софтуерни и интернет технологии", приемният бал е 22,76. Сборът от оценките за най-желаната морска специалност- "Корабоводене", също не е малък- 20,44. 

Подаването на документи за записване на студенти след първото класиране започва на 25 юли. Второто класиране ще се проведе на 30-ти юли, а третото на 6-ти август. 

22.07.2011, 16:47 Автор: Олга Добрева


Тагове: висок бал, прием, родители, кандидат-студенти

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center