1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Взривове пред централите на ДСБ и РЗСПолиция

Тази нощ бяха взривени входовете на две партийни централи в София - на РЗС и на ДСБ, съобщи Дарик. В 03.55 часа е взривена входната врата на централата на РЗС на бул. „Дондуков" 15 в София, а по-късно и входът на централата на ДСБ на бул. "Сливница". Няма пострадали при взривовете. Има изпочупени стъкла.

При взрива на „Дондуков" става дума за около 150 гр. тротилов еквивалент, обясни директорът на СДВР комисар Валери Йорданов. Все още няма данни за силата на другия взрив - до входа на офиса на ДСБ. В близост се намират магазини, чиито стъкла са изпочупени. Счупени са и стъкла на горните етажи. Засегнат от взрива е и автомобил, паркиран пред офиса, каза още комисар Йорданов.

От РЗС оценяват случая като терористичен акт и тежък удар срещу демокрацията в навечерието на изборите. Според тях това е пореден опит за сплашване на единствената реална опозиция. В специална декларация на РЗС по случая се казва, че бомбата е поставена от онези, за които обещаното от партията скорошно уволнение на Бойко Борисов означава край на криминалния преход в България. От РЗС твърдят още, че бомбата е поставена от същата ръка, която постави бомба и пред редакцията на вестник „Галерия" преди няколко месеца. „Това е груба провокация, която няма аналог в целия т. нар. демократичен период", каза Яне Янев пред Дарик. Попитан защо от партията сравняват взрива с този пред редакцията на „Галерия", той отговори: „Няма абсолютно нищо общо между РЗС и вестника и ако някои не са се убедили в това, тепърва ще се убеждават. Но виждаме, че почеркът е един и същ. Виждаме, че така, както пред „Галерия" министър-председателят с апломб обеща, че извършителите ще бъдат хванати моментално и че това е тест за работата на ДАНС и на МВР и вътрешния министър, нищо не се случи". Министър-председателят Бойко Борисов също направи аналог с взрива пред „Галерия". „От сутринта това, което дежурните в МВР ми докладват, е, че две бомби с много малък еквивалент са поставени така, че е явно, че един човек е минал, поставил е едната, след което е поставил другата. Има счупени витрини и шум и то точно преди доклада от Брюксел", каза той пред ТВ7 и припомни, че в деня, в който в България имаше четирима еврокомисари, се случи взривът пред вратата на вестника.Според депутата Емил Василев не е изключено извършителят да е човек от специалните служби.

Според кандидата за президент на РЗС Атанас Семов пък всеки, който се изправя категорично срещу властта, ще бъде заплашен: „За мен е повече от ясно, че дори да не искам да стигам до абсурдния факт, до абсурдната мисъл, че властта е поръчител или организатор на този атентат, повече от ясно е, че той става възможен заради атмосферата на корупция, престъпност и толериране на мафията от днешното правителство, която властва в държавата. Искам да се разбере ясно - с подобни бомби нито ще ни уплашат, нито ще ни спрат. Няма да покажем страх, няма да покажем колебание. Повече от ясно е, че се търси внушението, че всеки, който се изправя категорично срещу властта, всеки, който заявява, че ще се уволни министър-председателя, ще бъде заплашен и че могат оттук нататък да се очакват и много по-страшни неща".„Това, че пред партийни клубове има взривове само по себе си е скандално. Ако това е заради наближаването на изборите, в България се случва нещо страшно", коментира пред Дарик Веселин Методиев от ДСБ.

И българите, и американците трябва да застанем срещу политическото насилие, коментира американският посланик Джеймс Уорлик. По думите му този род насилие няма място в нито едно демократично общество. Той не коментира повече по случая, тъй като не бил запознат с подробностите. Директорът на СДВР подчерта, че все още е рано за работна версия по случая, тъй като се работи по издирване на свидетели и записи на камери.

Взривно устройство пред вестник „Галерия" избухна рано сутринта на 10 февруари 2011 г. в сградата на издателство "Милениум" на бул. "Цариградско шосе" в София. Самоделното взривно устройство съдържаше 400 гр. тротилов еквивалент. Вследствие на взрива бяха нанесени щети върху сградата, в която е станал взривът, както и на околните кооперации. Нямаше жертви и ранени.

19.07.2011, 12:37 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: взривове, ДСБ, РЗС

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: