1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Празник на спасителите”Гражданска защита”

По повод празника на спасителите 18 юли пред Двореца на културата и спорта във Варна бяха демонстрирани възможностите за извършване на аварийно -спасителни дейности дейности на група "Спасителна дейност".

Височинно спасяване, измерване на радиация и съдържание на прахови частици във въздуха бяха част от демнстрациите на "Гражданска защита". Техниката, която бе докарана пред Спортна зала, е от последно поколение. Освен че всички автомобили са на максимална възраст 3 години, те разполагат и с най-модерно оборудване.

За първите 6 месеца на годината на територията на Варна са проведени 291 спасителни акции  каза комисар Тихомир Тотев, началник на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението". Според него, най-сложната е била на 6 юли, когато украински автобус се преобърна край Варна и се наложи пътниците да бъдат спешно евакуирани заради опасността от пожар. За участието си в тази спасителна акция, част от служителите на "Гражданска защита" бяха наградени на професионалния си празник. 

С решение 95 на Министерския съвет от 22 март 1993 година 18 юли е обявен за професионален празник на служителите от Гражданска защита. На този ден през 1936 година цар Борис Трети издава указ 310, с който утвърждава Наредба - закон за противовъздушната отбрана и химическата защита на Царство България. С това се поставя началото на дейността по защита на населението, материалните и културните ценности в България. 

Организацията, отговорна за опазване живота на хората при различни видове природни и технологични опасности, преминава през много етапи, различна подчинености наименования, но запазва своите функции. 

18.07.2011, 13:36 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: спасители, професионален празник

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА