1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

174 години от рождението на ЛевскиВасил Левски

На днешния ден се навършват 174 години от рождението на Васил Левски. Празникът ще бъде отбелязан с редица тържествени прояви в цялата страна. 

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Освен с дейността си, посветена на освобожение на родината, Лвески ще остане завинаги в българската памет и с няколо извадки от писмата си:

“ . . . какво аз мисля да правя и ще го направя, ако рече Бог, . . . , за което ако испечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си.“

"Ако е за в Българско, то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме.„

„В чорбаджиите, казваме, стои тишината на всичкият народ?Гледайте, че ще бъдете отговорни и пред народа, и пред бога, близо е времето.“

Тези документални наследства са неоценими, те ни дават възможност да надникнем във вътрешният свят на Апостола неговите най-съкровенни мисли и надежди, както и да усетим обаянието и искренноста на огненото му слово. Какво ли го е накарало да напише на стр.115 на своето тефтерче: Народе ???

18.07.2011, 13:08 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Васил Левски, рождение

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: