1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БИЗНЕСЪТ

НАП Варна запорира 19 хиляди сметкиНАП Варна

19 043 банкови сметки на длъжници са запорирани през първите шест месеца на годината,  след като са получили покана или съобщение за доброволно изпълнение, но са отказали да изпълнят задълженията си към приходната агенция, съобщиха от НАП Варна. 390 от тях са поискали и получили  разрешение за неотложни плащания, което им позволява да ползват за дейността част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отиват за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения към бюджета. По този начин НАП Варна е усвоила над 1 милион  лева от запорираните сметки, като е дала възможност на фирмите в затруднение да продължат да работят. За същия период на изминалата година разрешения за неотложно плащане са поискали 160 фирми от региона. 

18 искания за обявяване в  несъстоятелност на фирми длъжници са подадени от НАП  Варна в съда от началото на годината до сега. Техните задължения към хазната надхвърлят 62  милиона лева.

Над 144  милиона лева от просрочени данъчни и осигурителни задължения  постъпиха в бюджета за първите шест месеца на 2011 година след предприети действия на публичните изпълнители при ТД на НАП Варна. 85 милиона лева са събраните просрочени данъчни задължения, а близо 59 милиона са осигурителните. Спрямо лица, които не са внесли доброволно просрочените задължения и не са потърсили контакт с НАП Варна за тяхното разсрочване, публичните изпълнители са образували изпълнителни производства по 13 504 дела

„През следващите шест месеца ще засилим действията си за събирането на просрочените задължения от фирми и лица, които са отказали контакт с нас, като ще акцентираме на събирането на  осигурителните вноски. Само през месец юни 2011 година публичните изпълнители от териториалната дирекция са събрали 10 милиона лева дължими осигуровки, които работодателите са отказали да внесат. Винаги сме насърчавали доброволното изпълнение на задълженията, готови сме да проявим разбиране, провеждаме ежедневно срещи със задължени лица и фирми, за да намерим най-подходящия начин за издължаването им към бюджета”, заяви Мирослав Нонев, директор на дирекция „Събиране” при ТД на НАП Варна.

14.07.2011, 12:00 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: НАП Варна, запорирани сметки, длъжници

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА