1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Увеличават храненията в детските градиниДетска градина

Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в детските градини. Това предвижда проектът на наредба за здравословно хранене на децата от 3до 7 години, съобщи news.bg.

Наредбата беше представена днес по време на пресконференция от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, експертът към Министерство на здравеопазното Нелия Микушинска и експертът от Националния център за опазване на общественото здраве доц. Веселка Дулева. Тази наредба трябва да се спазва от всички детски градини, лагери и домове за деца. Основната й цел е да се осигури здравословен начин на хранене на децата и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания. Д-р Кунчев посочи, че в България към момента 11,7% от децата на възраст между три и шест години са със свръх тегло, а 5,6% със затлъстяване. По думите му тази тревожна тенденция се запазва във времето, а процентите се увеличават при децата в училищна възраст. Новата наредба предвижда децата в детските градини да се хранят по пет пъти на ден, вместо по четири, както беше досега.

Менюто ще включва подсилваща закуска с пресни плодове, закуска, обяд, подсилваща следобедна закуска и вечеря. В наредбата са записани препоръчителните стойности за дневен прием на мазнини, въглехидрати, белтъци и необходимите енергийни стойности. При приготвянето на храната ще се спазват конкретни изисквания като ще се премахне технологията на пърженето и храната ще се приготвя основно чрез печене варене и задушаване на пара. От менюто на децата ще отпаднат кожичките на пилето, солта от айряна, белият хляб. Ще се избягват храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини. Има ограничение в консервантите и оцветителите.Освен това в менюто трябва да има зърнени храни, картофи мляко и млечни продукти, чисто месо без сланини, предимно птици риба и бели меса. В наредбата е записано още, че е препоръчително конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание. По отношение на напитките наредбата предвижда да се предлага само питейна вода и бутилирани ниско минерализирани натурални води, 100% натурални сокове, млечни напитки чай и боза. Малчуганите ще имат право да ядат торти и шоколади само два пъти седмично. За да не прекаляват със солта пък няма да имат право да се слагат допълнително сол върху вече приготвено ястие.

Д-р Ангел Кунчев посочи, че тази наредба е първа по рода си в България, но е продължение на въведената наредба за консумация на храни в училищата. Експертите разработват и подобна наредба за най-малките деца и храненето в детските ясли, обясни още той. По думите му възрастните хора могат да направят информиран избор за това какво да включат в ежедневното си меню. Детското меню обаче зависи и от родителите им и от възрастните в детските центрове.Кунчев посочи, че не са малко семействата, в които все още по време на основното хранене се посяга към чипс или вафла. Контролът по спазването на наредбата ще се извършва от регионалните здравни инспекции. При първо нарушение ще бъдат налагани санкции от 500 до 5000 лв., а при повторно нарушение санкцията се увеличава. Освен това във всяка детска градина менюто ще трябва да се изготвя с участието на здравен специалист и специалист по технология и производство на храните. Д-р Кунчев посочи, че не може да се говори за унифициран хранителен прием във всички градини, тъй като всяка една от тях разполага с различни финансови ресурси Той обаче смята че няма родител който да откаже минимално финансово участие но да е убеден че детето му ще се храни здравословно.

Предвижда се и рецептурникът, по който се приготвят храните в момента да се преразгледа. Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година.

12.07.2011, 16:11 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: детски градини, храна, увеличение

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center