1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Задържаните при ”Шок” искат в ИталияСъд

Варненците Георги Митев и Галин Великов, които бяха задържани при операция "Шок", пред Окръжния съд във Варна изразиха желание да бъдат доброволно предадени на италианските власти. Там ще бъдат разследвани за банкови измами. Компетентните органи в Италия ще водят досъдебното производство и ще събират доказателства за мащабната престъпна дейност на група, действала на територията на няколко европейски държави и на Южна Африка, съобщиха от пресслужбата на съда. 

Над 60 души бяха задържани само в България в рамките на операция "Шок", която беше осъществена на 6-ти юли в 9 български града и в страни от ЕС. Акцията на ГДБОП бе извършена в координация с Европол и "Сикрет сървис", като италианските власти поискаха само двама варненци. 36-годишният мениджър от "Виваком" Галин Великов и 29-годишният управител на заведение Георги Митев са обвинени в това, че са  част от престъпна група, действала на територията на няколко европейски държави. Сънародниците ни поставяли скимиращи устройства, точили информация от платежни инструменти, създавали фалшиви карти и теглили пари от чужди сметки. 

Георги е сочен за участник, заемал четвърто ниво в йерархията на групата, който поставял устройствата върху банкомати. Така се "източвала" информацията от банкови карти, клонирала се върху други пластики, с които по-късно били теглени парите от чужди банкови сметки. Тази група е действала на територията на Италия, България, Испания, Франция и други страни от юни 2008 година до момента на задържането на разследваните хора. 
Великов е заемал второ ниво в структурата на престъпната организация. Той е координирал и подпомагал действията на "изпълнителите" от по-ниските нива. Според италианските власти освен в посочените европейски държави, Галин е "действал" и на територията на Южна Африка. Двамата варненци днес получиха и уверения, че ако след разследването бъдат изправени пред съда и получат присъди, те ще могат да изтърпят наказанията си в България. Нещо повече - двамата няма да могат да бъдат съдени в Италия за други престъпления, освен тези, които са посочени в Европейската заповед за арест, на базата на която бяха задържани. 

Ако през следващите три дни Георги Митев и Галин Великов не оттеглят съгласието си за доброволно предаване, то до края на месеца те ще бъдат изпратени на властите в Италия, уточниха от Варненския окръжен съд.

12.07.2011, 16:09 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: задържани, операция "Шпк", италиански власти

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics