1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЛЮБОПИТНО

Ако прибирате количката, извадете бебето!Съд

„Не пускайте пералната машина, ако детете ви е вътре”! или „Преди да сгънете детската количка, извадете бебето от нея!” - подобни нелепи указания пишат редица производители в САЩ. Причината - находчивите потребители предявяват доста абсурдни искове за обезщетения. Ето някои от тях, събрани от Дойче Веле.

Ърни Чеймбърс, конгресмен от Небраска, подал иск за обезщетение срещу... Бог. Самият „обвиняем” признавал в Светото писание, че е предизвикал маса катастрофи и е тероризирал милиони, подвизавайки се под различни имена. Чеймбърс не иска обезщетение, а само протестира срещу това, че в САЩ всеки може да бъде осъден и с най-безумни аргументи. 

Румънец, осъден за убийство, подал жалба срещу Бог „за измама, злоупотреба с доверие и корупция”. Аргументът му: „С кръщаването си съм сключил договор с Бог да ме пази от злото, който той обаче не спазва, независимо от щедрите ми подаръци.” Жалбата до „Бог в небето, представен в Румъния от Православната църква”, била отхвърлена. 

18-годишният Коул Бартиморо от Калифорния спечелил близо милион от измами с акции, преди да го заловят. След присъдата той нямал вече право да играе в бейзболния отбор на своя колеж и подал съдебен иск срещу университета, искайки от него 50 млн. долара - заплатата, която би получавал, ако беше станал играч от  професионалната лига.

Сезар Барбър от Ню Йорк е висок само 1,50 м, но тежи 123 кг. Той на два пъти подавал съдебни искове срещу веригите за бързо хранене като Мак Доналдс, Бъргър Кинг и Кентъки Фрайд Чикън с аргумента, че страда от диабет и затлъстяване по тяхна вина. Те не му били пояснили колко нездравословни са бъргърите и пържените картофи.

Шон Пъркинс посетил със семейството си увеселителен парк в Охайо, когато се разразила буря и го ударила мълния. Лош късмет? Собствена вина? Нищо подобно. Пъркинс подал иск срещу увеселителния парк с аргумента, че е липсвало следното писмено указание: „Посетителите не бива да стоят на открито по време на буря”!

Посетител на концерт на Елтън Джон поискал от град Сан Диего обезщетение в размер на 5,4 млн. долара за преживени „тежки емоционални травми”. Тъй като дамската тоалетна била препълнена, една от посетителките влязла в мъжката и ползвала един от уриналите, което тъжителят бил принуден да наблюдава.

Масовият убиец Ранд Крафт предявил иск за 60 млн. долара към издателство Уорнър Букс, защото се почувствал „оклеветен” от описанията на собствените му престъпления в книгата „Ангели на тъмата”. Крафт, убил садистично 16 души, заявил, че книгата го представя  като ”болен и извратен човек”.Затворникът Бенджамин Брамбълс решил да съди затвора, в който излежавал присъда, защото в неговото спално помещение се хващали „само” 36 кабелни телевизионни програми.

Американската пивоварна Анхойзер-Буш била осъдена на 10 000 долара обезщетение за „лъжлива реклама”. Тъжителят твърдял, че е преживял „тежки телесни и душевни терзания”, тъй като си останал без успех сред жените, независимо, че редовно пиел бирата, която му обещавала сексуална неотразимост.

Жена от канадската провинция Нова Скотия, която свирела на гайда за туристите на аерогарата, решила да иска обезщетение от  авиокомпания Swissair, защото катастрофиралият швейцарски самолет намалил дневната й печалба...

Дороти Джонсън получила обезщетение, защото производителят на нейната микровълнова печка не я предупредил да не суши вътре мокрото си куче. Това е пример за една от най-прелестните легенди, защото подобно обезщетение не е било присъждано никога. Затова пък историята за „соаниране на 600 вата” живее в интернет и до днес.

Друга легенда за обезщетения твърди, че крадец получил пари за това, че след като обрал един дом, се самозаключил и бил принуден да прекара 8 дни само на Пепси-Кола и кучешка храна. Собствениците на обрания дом пък уж трябвало да му платят 500 000 долара за „преживените изпитания и душевни страдания”.

Колкото и абсурдни да са исковете за обезщетения, с тях се занимават различни съдебни инстанции, което „гълта” милиони. За да се предпазят от излишни разходи, фирмите все по-често се презастраховат с интересни указания. Един производител на сънотворни хапчета например пише: „Внимание, продуктът може да предизвика сънливост”!

08.07.2011, 12:19 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: абсурдни съдебни искове

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: