1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Правят плаж на свлачищеСвлачище

Община Варна ще кандидатства с проект, чрез който под свлачището Трифон Зарезан ще бъде направен подводен изкуствен риф, съобщи dnesplus.bg Целта е той да убива вълнението и пясъкът от морето да се натрупва. Така на мястото ще се образува плажна ивица. В същото време ще се предпазва и свлачищния район. Това разказа пред медиите днес Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в община Варна. 

По думите му проектът може да реализира с европейски пари. За тях общината ще може да кандидатства през 2014 година, когато по Оперативна програма „Регионално развитие“ ще се отвори възможност да се усвоят средства за възпрепятстване на абразията от морските води. Работим още от сега, защото са необходими много проучвания, обясни Колев. По негови данни, повече от два месеца общината е готова с идейния проект и тръжната документация за възстановяване на панорамния път и укрепването на ската на „Трифон Зарезан“. Чака се обаче държавата да отпусне финансирането, за да се осъществи проектът. 

Между 15 и 20 литра вода в минута се събира в дренажната система, изградена за част от имотите в местността Св. Никола, където се образува свлачище миналата година. Направени са около 50 метра от системата, които поемат водата от частните имоти, обясни още Колев. Той припомни, че общината инвестира средства, тъй като се притеснява за мостовото съоръжение. 

Олег Колев бе на кръговото кръстовище на улиците „Девня” и „Георги Пеячевич”, където кметската администрация отчита направеното по европроекта за укрепване на ул. „Девня“. Всичките 1100 габиона вече са поставени, обясни Колев. По негови данни, предстои озеленяване на терена, като ще се използват тревни смески. Проектът ще е готов окончателно след две-три седмици. Той бе на стойност 1,1 млн. лв. 

07.07.2011, 16:33 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: свлачище, плаж, Варна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА