1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Искаме норвежки пари за ремонт на манастирВарна

Община Варна ще търси финансиране от Норвежкото правителство за реконструкцията на един от най-старите манастири в града, съобщи dnesplus.bg. Бъдещите намерения на общината обяви днес на среща с първия секретар и зам.-председателя на посолството на Кралство Норвегия у нас Дагфрид Йорхул зам.- кметът Антон Жожев. Раннохристиянският манастирски комплекс в местността "Караач Теке" се намира над квартал "Възраждане" и село Каменар.

Община Варна и Военноморско училище имат намерението да участват и с проект по линия на културно историческото наследство. Обмисля се изграждането на ситуационен център за управление на кризи във Варна.

Новите схеми за финансиране от Норвежкото правителство ще бъдат изготвени и достъпни септември или октомври, съобщи Йорхул. По думите й 2012 година трябва да стартират бъдещите проекти подпомагани от Кралство Норвегия. Първият секретар и зам.-председателя на посолството на Кралство Норвегия у нас изрази желанието си за осъществяването на повече партньорства между Варна и Норвегия.

Манастирът в "Теке Караач" край Варна е един от най-големите манастирски комплекси на Балканите. Открит е в началото на XX в. от основоположника на българската археология Карел Шкорпил. Предполага се, че е изграден в края на ІХ и началото на Х век от св. цар Борис Покръстител. Посветен е бил на Пресвета Богородица. 

07.07.2011, 12:38 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Норвегия, финансиране, манастир

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center