1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Агресията влезе в училищните коридори

Злобата и завистта са все по-чести сред подрастващите
Истински насилвани са децата без скъпи дрехи и коли


деца

Дрязгите и агресивното поведение сред децата влязоха и в училищните коридори. Тийнейджърите все по-често стигат до разправии и физически сблъсъци в пространствата пред класните стаи, а на поведението им подражават и по-малките, научи "Позвънете: ВестникЪт". Обикновено децата влизат в конфликти заради нанесени им обиди на материална основа или лошо отношение. Любовните премеждия също често се превръщат в повод за детска агресия. Така например момчета решавали да търсят обяснение от ученици от други класове, демонстриращи близост с момичетата от техния клас. Ако съществувала по-близка връзка между момиче и момче в даден клас, положението ставало още по-сериозно. Дори и да става въпрос за спречквания, не е изключено някой от участниците в тях да пострада, притеснени са родители. Според тях шамарите, бутанията, блъсканията и боренията съвсем не са толкова безобидни и понякога излизат от рамките на игрите.

Прави впечатление и че момичетата стават все по-агресивни. Представителките на нежния пол създавали банди и ревниво защитавали вижданията си. Много докачливи ставали и ако някоя "съперница" си позволи да се занимава с гаджетата им. Има уговаряния в социалните мрежи за саморазправа, без такива не може, казват деветокласниците Пламен Димитров и Антон Местендиков. Подчертават обаче, че в тяхното училище няма такива случаи. Децата се закачат, бутат се, но по-скоро на бъзик, посочва Антон. Според него разрешаването на един конфликт много зависи от това какви са хората и как биха реагирали. Ако имат някакви проблеми, тийнейджърите сами се разправят и не се вижда от другите хора, допълва Пламен. Ние сме като едно голямо семейство, всички се познаваме и няма за какво да се бием, заявява десетокласникът Тодор. Все пак решава да не разкрива повече за себе си. Уговорените боеве, т. нар. наказателни бригади, спречкванията между ученици от различни училища не са му непознати. Подхвърля и за славата, която имат бившите техникуми в морската столица. Той обаче рядко попадал в подобни ситуации. 

"Конфликтите между момичетата са по-чести. Момчетата, дори и да се сбият, не е чак толкова сериозно. Докато при момичетата се заформят жестоки разправии", коментира Петър Фотев, учител във варненско средно общообразователно училище. Обяснява си тази ситуация със злобата и завистта, която все по-често се наблюдава сред подрастващите. Важен фактор за възникване на напрежение сред учениците бил и въпросът за имущественото и материално състояние на родителите им и тяхното съответно. Тази теза застъпва и преподавателят Тончо Тончев. Според него унижението, на което са подложени голям процент от младежите заради липсата на скъпи дрехи, коли и пари, е причина за ежедневен психически тормоз. Той няма външна проява, незабележим е от учителите, още повече от родителите, казва Тончев. Допълва, че това са истински насилваните деца в училище. "Те са със смачкано самочувствие, трупат неизвинени отсъствия, защото няма как да отреагират на насилието, освен да не се срещат с насилниците. Това са деца, които не могат да отреагират по никакъв начин и таят единствено злоба и желание за реванш", обобщава учителят.

23.02.2011, 21:18 Автор: Милена Радойчева


Тагове: агресия, деца

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА