1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

По 1 година затвор за ”Илинден”Полиция

По една година затвор получиха двамата обвиняеми по делото за потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро, при което на 5 септември 2009 година загинаха 15 български туристи, съобщи Дарик. Освен това съдът в Охрид реши капитанът на кораба Сотир Филевски и инспекторът от "Лойд" Бранко Баич да платят всички разноски по делото, които се изчисляват на десетки хиляди евро.

Според съда Баич и Филевски са подходили лекомислено - инспекторът, като давал сертификат за техническа годност, а капитанът - като качил над 50 човека на борда. Сотир Филевски бе признат за виновен, че не се е придържал към наредбата за корабоплаване, а Бранко Баич, че не е издал документ, забраняващ на "Илинден" да се качват повече от 35 човека. Съдът смята, че с всички пътници на борда във фаталния ден е била нарушена сигурността на кораба. До месец ще са готови и мотивите към днешната присъда, която може да бъде обжалвана пред Апелативния съд. Очаква се делото там да бъде насрочено до края на есента. Единствените думи на Сотир Филевски бяха, че отново не се признава за виновен. Всички останали въпроси той насочи към адвокатите си. 15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември, 2009 година. На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 часа в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. По същество делото започна на 28 февруари тази година. Тогава прокуратурата обвини Бранко Баич и капитана на кораба Сотир Филевски за тежко престъпление срещу сигурността на хората и имуществото в транспорта. Според прокуратурата не са спазени редица изисквания за техническата годност на кораба и неговата поддръжка. Плавателният съд е бил претоварен, като вместо допустимите 43-ма души, на борда му имало 55 туристи. 

На заседанието на 17 юни капитанът на кораба Сотир Филевски заяви, че техническият експерт от "Лойд" Бранко Баич не му е казвал, че не трябва да се качват пътници на горната палуба на плавателния съд. Защитниците на експерта от германския "Лойд" обаче твърдят, че още през 2006 г. е издадено предписание, според което на собствениците на "Илинден" е забранено да качват пътници на горната открита палуба. На 30 юни 2011 година македонската прокуратура отправи искане за постановяването на ефективни осъдителни присъди за двамата подсъдими. До 15 години затвор могат да получат капитанът на кораба Сотир Филевски и експертът Бранко Баич.

05.07.2011, 14:49 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: кораб "Илинден", дело, затвор

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА