1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Овладяха свлачището на ”Бриз”Варна

Свлачището в квартал “Бриз” вече не представлява такава опасност, както през зимните месеци, защото вече е завършена половината от проекта за изграждане на дренаж, каза инж. Олег Колев, главен експерт “Свлачища и укрепване на територии” в Община Варна, цитиран от Дарик. Той допълни, че в момента се работи и по довършването на отводнителното съоражение и се очаква до края на месеца де се приключи работа.

Готови са две шахти от дренажа и участъткът, който обхваща изтичането на водите. За допълнително подсигуряване са извършени и насипни работи, направени са откоси по 45 градуса, които за момента стабилизират свлачището, посочи още инж. Колев. След завършването на дренажа се очаква преминаване към втория етап на укрепване. Засега се прави осушаване на масива за успокояване на свлачищните процеси, но е много важно, след като стане видим ефекта от дренажа, да се завърши укрепването на моста в района, каза инж. Колев.

Финансирането на укрепителните дейности се поема от общината и в момента възлиза на 200 000 лева. Специалистът по свлачищата разясни, че са подадени документи до комисията по бедствията и авариите, за да се иска някакво субсидиране за втория етап.Проект по укрепването на другото опасно свлачище с общината, което е в района на “Трифон Зарезан”, не е стартиран, защото общината все още чака финансиране. Отправени са три предложения към правителството и се изчаква определянето на крайна фаза на финансиране, каза инж. Колев. Общината има готов идеен проект и тръжната документация е готова. Специалистът заяви, че са нужни само средствата, за да можем да се пусне обществената поръчка. Той допълни, че е много важно да се направи точен избор, защото става въпрос за много пари. Сумата за всички укрепителни мероприятия се очаква да възлезе на 13 млн. лева.

Свлачището в квартал “Бриз” породи в началото на годината сериозни опасения за сигурността на магистралния водопровод Варна- Златни пясъци, както и за мост-канала на канализационния колектор Виница - Траката - Варна, разположен на дере „Почивка". 

05.07.2011, 13:27 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: свлачище, "Бриз"

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА