1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Оправдаха варненски съдия-изпълнителсъд

Върховният касационен съд на Република България призна за невинна Станислава Янкова, съдия – изпълнител при Варненски районен съд, съобщи dnesplus.bg. Решението не подлежи на обжалване, посочват от съда.

През февруари 2009 година Станислава Янкова беше осъдена условно на 18 месеца с 3 години изпитателен срок от Окръжния съд във Варна. Присъдата бе за вдигане на възбрана върху имот. През май 2009 година Варненският апелативен съд потвърди наказанието на съдия изпълнителя, като постанови Станислава Янкова да бъде лишена от право да упражнява професията си за година и половина.

Длъжностното престъпление е извършено през март 2002 година. Тогава Янкова е съдия изпълнител при Районнен съд-Варна. Без да е постъпила молба по изпълнително дело и при липсата му в съдебно-изпълнителната служба, тя вдигнала наложените по делото възбрани. Янкова освободила недвижимия имот на длъжника Данаил Великов – 1/2 идеална част от незастроено място с площ 1360 кв. м в курорта "Св.Св. Константин и Елена". Така тя ощетила взискателя Румен Петков от Пазарджик, който се борел да си получи дължимото от 1996 г. Това станало едва през 2004 г., като сумата била 1 803 238 стари лв. Според ВАС Янкова е действала с пряк умисъл и цел - да навреди на взискателя. През април 2010 година Върховният касационен съд отмени присъдата на Станислава Янкова и върна делото за разглеждане на друг състав на Апелативния съд във Варна. През месец октомври 2010 година Апелативният съд за втори път е лишил Станислава Янкова от право да заема длъжността „частен съдебен изпълнител” за срок от една година и половина. Втората съдебна инстанция потвърди условната присъда - година и половина "лишаване от свобода", отложена с 3 години изпитателен срок, която съдът наложи на съдия изпълнителя през февруари 2009 година. 

Последното съдебно решение на Върховния касационен съд е от 1 юли 2011 година. В него се посочва, че съдебният състав с председател Гроздан Илиев признава Станислава Янкова за невинна и я оправдава по обвинението за извършено престъпление по чл. 282, ал. 1, пр. 1 НК. Сред мотивите на съда са липса на доказателствена основа за извършено престъпление, както и интерпретиран доказателствен материал от предходните инстанции.

04.07.2011, 17:14 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: съдия-изпълнител, оправдание, съд

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics