1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Стартира археологическият сезонМузей

Новият археологически сезон във варненската местност "Джанавара" стартира на 4 юли, съобщават от пресслужбата на Регионалния исторически музей.

Продължават проучванията на изток от църквата, където през изминалите два сезона бе открита солидна зидана ограда и останки от стопански помещения. Ще започне работа и в нов сектор на юг, където се предполага, че има помещения от манастира и продължение на оградния зид. В разкопките участват български студенти от различни университети и техни колеги от чужбина. За тях това е школа, която се осъществява от специалисти на иторическия музей във Варна със сътрудничество с фондация "Балканско наследство"  - Стара Загора. Освен от САЩ и Канада, участие ще вземат хора от Австралия и Штландия. Разкопките ще продължат през целия месец юли, като всяка от двете групи студенти ще участва по 2 седмици. 

Според очакванията, новите проучвания ще разкрият повече данни за сложния и интересен манастирски комплекс от IV-ти век, както и ще се уточни хронологията на неговото застрояване. 

04.07.2011, 16:40 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: Варна, "Джанавара", археологически сезон

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center