1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Арестуваха български моряци в ГърцияБългарски моряци

Шестима български моряци лежаха в затвор 5 дни и са без право да напускат Гърция, съобщиха близките им, цитирани от "24 часа". Моряците от кораба "Ина" били арестувани на 23 юни. Били измъкнати от кораба по фланелки и джапанки и отведени с белезници. Обвинени са, че са навлезли в гръцки териториални води незаконно и карат незаконен товар.

Петима са освободени под парична гаранция без право да напускат Нафлио, на 150 км от Атина. Помощник-капитанът Недялко Петров, на 70 г., е още в затвора заедно с капитана Валентин Вортояков от Украйна. "Пряко силите си сме. Съдиха ни, наложиха ни парична гаранция от 9000 евро", каза по телефона Николай Туртов, главен механик на кораба. Той и колегите му 5 дни са били зад решетки без адвокат и лекар и без да е било уведомено нашето външно министерство. Моряците преживяват благодарение на наши сънародници, които им дават по малко пари,храна, дрехи за смяна. Документите и телефоните на българите са заключени в полицията в Пирея."Ина" е собственост на фирма "Ростов Транспорт" ООД, регистрирана в Лондон. Корабът плава под коморски флаг.

Според морското право отговорност за плаването и товара носят капитанът и корабособственикът. "Платил съм гаранцията. Чакаме потвърждение в понеделник и моряците ще бъдат върнати на кораба. Те са настанени в хотел и са добре. Уведомил съм външно министерство", казва Георги Мишков, шеф на фирмата. Жените на моряците обаче твърдят друго. " Ако не им плати гаранцията, на 7 юли влизат в затвора", казва през сълзи Красимира Туртова, съпруга на шеф- механика. Корабът е плавал от кипърското турско пристанище Фамагуста към Дурас в Албания, казаха гръцките власти. Бил е задържан, след като гръцката брегова охрана открила на борда му около 3000 мастербокса цигари.

Корабът и товарът му са конфискувани до изясняване на случая. Моряците са настанени в хотел. Дипломатите ни в Атина са в постоянна връзка с българските моряци.

03.07.2011, 18:03 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: български моряци, арест, Гърция

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics