1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Семейни вражди оставиха деца без домКризисен център

Две деца - братче и сестриче на 11 и 12 години, бяха настанени в кризисен център за срок от 6 месеца с решение на Варненския районен съд.

Децата, чиито родители са в лоши отношения, са живели паралелно в Австралия и България през последните 10 години. От 2007 до началото на месец май 2010 година децата са били с баща си в Австралия. След това, в изпълнение на решение на австралийските власти, те са били предадени на майка си и заживели заедно с нея във Варна. В последствие, за да ги отстранят от родителския конфликт, братът и сестрата са били настанени в Център за спешен прием в Шумен. След края на престоя им там, децата са били преместени в Кризисен център във Варна.

Гражданско дело за настаняване на децата в специализирано социално заведение бе образвувано през април. Пред съда децата бяха представяни от представител, назначен им от съда. 

Съдът счете, че молбата за предприемане на мярка за закрила спрямо децата е основателна, тъй като събраните по делото доказателства сочат за трайна невъзможност на двамата родители да се грижат за тях. В мотивите към решението си съдът сочи, че за влошените отношения и липсата на разумен диалог между двамата родители говори наличието на общо 8 висящи съдебни производства между тях само във Варненски районен съд. Конфликтите и разривът между родителите са станали достояние и довели до сериозни психически травми и поведенчески отклонения при двете деца. Момчето и момичето са с поставена диагноза „Разстройство в адаптацията, смесено нарушение на емоциите и поведението” Към момента не са установени  роднини или близки на децата, които да са в състояние да поемат грижите за тях в семейна среда или да съществува подходящо приемно семейство. Съдът прие, че за възстановяване на психо-емоционалното състояние на децата е необходимо с тях да работи екип от специалисти, далеч от влиянието на единия и другия родител, поради което реши 12-годишно момиче и 11-годишно момче да бъдат настанени за половин година в Кризисен център.   

Решението на Районния съд подлежи на незабавно изпълнение. 7-дневен е срокът за обжалване пред горната съдебна инстанция.

01.07.2011, 14:41 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: деца, кризисен център, настаняване

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics