1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Посрещаме мощите на Св. МаксимКатедралата

За първи път в България пристигат мощите на свети Максим Изповедник, един от най-големите ерудити на православието. Десет дни, от 28 юни до 7 юли, православните християни от Силистра, Варна и София ще могат да се преклонят пред тях, предаде Днес +.

В морската столица мощите ще бъдат изложени на 30 юни и 1 юли от 10:30 ч в храм „Св. Успение Богородично“. Свети Максим Изповедник е живял между 560-622 години след Христа. Той се слави като един от най-авторитетните духовни учители. Неговото име е взел днешният български патриарх при замонашването си точно преди седем десетилетия. 

Мощите на светеца се съхраняват в манастира "Св. Павел" в Света гора. Те много рядко са излизали от там. Жестът на атонските духовници да ги изпратят у нас е свързан с юбилея от интронацията на патриарх Максим и празника на храма "Св. първовърховни апостоли Петър и Павел" в Силистра. Инициатор и организатор на поклонението е Балканското атонско дружество. Наскоро неговият президент Андрей Кристоф получи в Белград най-високия сръбски църковен орден "Св. Сава". Отличието, което притежава и Владимир Путин, му се дава за решаващата роля при възстановяването на манастира "Св. Арахангел Михаил" в Черна гора. От сдружението обявиха още, че се водят преговори през декември в България да пристигне една от най-ценните реликви на Атон - иконата "Достойно ест". 

29.06.2011, 15:06 Автор: ДеФакто:ВестникЪт


Тагове: мощи, Варна, поклонение

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center