1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Околностите на Варна - прах, кал и мръсотияУлица в село Константиново

Комуникацията с кмета на Варна Кирил Йорданов се оказва трудно упражнение. Това успяха лично да установят няколко жители на варненското село Константиново, след като опитът им да разкажат за проблемите си пред градоначалника, се провали. Хората бяха дошли на 35-тото заседание на общинския съвет, за да обяснят на кмет и общински съветници как в 21 век се живее на неасфалтирани улици, потънали в прах и кал.

Въпреки сериозните проблеми на селото, разположено едва на 15 километра от града, съветниците и Кирил Йорданов не сметнаха за необходимо да чуят избирателите си. Репликата, с която Йорданов коментира питането кога Константиново ще има истински улици, предизвика гняв и възмущение. "Когато има пари", бе лаконичният коментар на градоначалника. По този повод Златинка Дрей, жителка на Константиново, пожела да го покани на разходка по улиците на иначе красивото село. Проблемът е толкова сериозен, че младите хора бягат, разказа пред ДеФакто:ВестникЪт Дрей. В селото живеят 1300 души, някои от които имат малки деца - "На майките им се плаче, когато трябва да излязат с бебешка количка на разходка". Като майка на по-голямо дете, момченце на 6 години, жената среща и други поблеми. В селото има парк, разработен по проекта "Красива България". За да стигне обаче детето й дотам с чисти дрешки и обувки, които да не тежат от кал, единственият вариант е да го носи на ръце. Преди броени дни трябвало да се организира транспорт за деца, които да си вземат дипломите от училище. Ако бяха тръгнали по улиците, щяха да са целите в прах и кал, коментира Дрей.

Проблемът на Константиново не е от вчера. Селото, разказаха хората, никога не е имало улици. В момента се правят опити ситуацията да се подобри, но жителите ги определят като трагични. По улиците се наслагва чакъл, вижда се от предоставените на ДеФакто:ВестникЪт снимки. Поради спецификите на терена обаче, тъй като селото е на хълмист терен, наслагваната импровизирана настилка с дъждовете се събира в ниския край на улиците. Има и хора, които извличат ползи от това. От момента, в който се сипе чакъл, някои от жителите са започнали да пестят от строителни материали. 

23.06.2011, 10:11 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: село Константиново, прах, кал, улици

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА