1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Договориха нов спасителен транш за ГърцияГърция

Финансовите министри на страните от еврозоната решиха да търсят доброволно преобразуване на дълга на Гърцияот частни държатели на облигации, за покриване на голяма част от финансирането, от което страната ще се нуждае през идните години, съобщава dariknews.bg, позоавайки се на Ройтерс.

Споразумението, постигнато на кризисната среща в Люксембург, означава, че германската идея за замяна на гръцки облигации е била изоставена.

"Министрите се споразумяха, че допълнителното финансиране, от което има нужда, ще бъде осигурено едновременно от официални и частни източници. Те приветстват търсенето на доброволно участие на частния сектор под формата на неформални и доброволни преобразувания на съществуващия гръцки дълг при настъпване на платежния срок за съществено редуциране на необходимото ежегодно финансиране в рамките на програмата, избягвайки същевременно селективен фалит на Гърция," заявиха министрите в декларация след срещата. 

Министрите обаче отбелязаха, че гръцкият дълг може да продължи да се обслужва само ако Атина изпълни плана си за фискална консолидация, събере 50 милиарда евро от приватизация до 2015 г. и осъществи структурни реформи, допълва БТА.

Те обявиха, че отпускането на следващия транш извънредна помощ за Гърция в размер на 12 милиарда евро ще стане към средата на юли, ако гръцкият парламент приеме ключовите закони за фискалната стратегия и приватизацията.

20.06.2011, 11:19 Автор: dariknews.bg


Тагове: Гърция, финансиране, спасителен транш

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center