1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Рибарските селища оцеляха, кметът клекнарибари
Още снимки тук

Рибарските селища във Варна няма да бъдат бутани.

За това се договориха министър-председателят Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и кмета на Варна Кирил Йорданов.

Премиерът и министъра настояха пред кмета да бъдат преустановени всички действия по премахването на селищата. Кирил Йорданов се е съгласил да не предприема бутането на постройките.

От края на миналата година рибарите  са в остър конфликт  с общинската администрация във Варна. Тя иска да премахне техните бараки, които се намират на Южния бряг на Варненското езеро.

Според общината те са незаконни.

Рибарите контрират с твърденията, че земята, където са построили къщите е държавна собственост - на Министерството на земеделието и храните и община Варна няма право върху терена, и че постройките са законни, тъй като селището е определено за такова още през социалистическо време - по други закони и нормативи. Много от бараките са и единствени къщи на рибарите.

Премиерът Борисов и министър Найденов проведоха още среща с председателя на рибния синдикат Емил Милев.

Те разговаряха за проблемите със задържания български кораб в Румъния. Двамата застанаха зад исканията на рибарите. Очакваме тези дни Европейската комисия да излезе със становище, заяви министър Найденов.

Отделно премиера ще разговаря с румънския си колега и ако няма резултат ще информира председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Настояваме румънската страна да спазва европейското законодателство и да разрешава свободния риболов в общностно-европейските води, каза министър Найденов.

19.06.2011, 19:57 Автор: News.bg


Тагове: рибарски селища, езеро, Кирил Йорданов, кмет, Бойко Борисов, риболов

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА