1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Правителството отново оцеляКабинетът оцеля

Със 70 гласа "за", 124 "против" и двама "въздържал се" парламентът отхвърли втория вот на недоверие към кабинета "Борисов", съобщи dnes.bg. Той беше внесен от ДПС и БСП заради провала на антикризисната политика на кабинета. В гласуването не участваха депутатите на Синята коалиция и "Атака". В пленарната зала не присъства и премиерът Бойко Борисов, който по-рано обясни защо не ходи в парламента – защото "не иска да ги вижда". Само шестима министри, начело с вицепремиера Цветан Цветанов бяха в залата за гласуването. Съвсем неочаквано обаче вотът бе наблюдаван от Христо Стоичков.

Заради процедури гласуването започна с 20 минути по-късно от обявения час 12,40. Павел Шопов от "Атака" поиска тайно гласуване на вота на недоверие, тъй като така отцепилите се депутати щели да имат възможност да гласуват по съвест, а и ГЕРБ щели да проверят каква е подкрепата към тях. ГЕРБ обаче отхвърли това предложение и каза, че след като се говори за "тайни сдружения" сега бил моментът да се види има ли ги или не.

Социалистите пък настояха за явно гласуване със ставане от място, но и това не се прие. В крайна сметка "против" недоверието към правителството гласуваха деветима независими. Един от тях бе Тодор Великов, който се отцепи от РЗС. А двама са се въздържали. След гласуването Искра Фидосова подари сметало на лидера на БСП Сергей Станишев.В своя отрицателен вот Фидосова заяви, че зад вота на недоверие стоят единствено и само политически популизъм и наглост. По думите й това е зле подготвен и режисиран сценарий. "Правителството на ГЕРБ няма друга алтернатива. Вотът на недоверие не е за представяне на алтернативна политика, а е само и единствено за изчистване на тяхната съвест. Силата на ГЕРБ е да намира верни решения в труден момент. Всеки ден ние показваме, че го можем. Време е, г-н Станишев, да спрете да се упражнявате по бюджет и финанси", заяви Фидосова. Тя подари сметалото на лидера на БСП с въпроса: "Колко усвоихте вие – една кръгла нула, а колко усвоихме ние – 13% от еврофондовете". Лидерът на БСП отказа да го приеме, но Фидосова го остави на неговото място в залата.

В четвъртък дебатите продължиха рекордно кратко – около 3 часа, след като депутатите от ПГ на "Атака" и Синята коалиция напуснаха пленарната зала, а и дебатите не бяха излъчвани в национален ефир зари деня на траур.

17.06.2011, 13:52 Автор: dnes.bg


Тагове: правителство, вот на недоверие

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА