1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Плицикаме се в шестата по чистота водаЧерно море

Чистотата на европейските води за къпане леко се е занижила през миналата година, но над 90% от водните площи за къпане са безопасни в това отношение, като ситуацията е най-добра в Кипър и Хърватия, сочат оповестени днес данни на ЕС, цитирани от dnes.bg.

България се нарежда на шесто място според качеството на водите си за къпане. На първите пет места в класацията са Кипър, Хърватия, Малта, Гърция и Ирландия, се посочва в разпространения днес доклад на ЕС за качеството на водите за къпане в Европа. Всички водни площи за къпане покриват изцяло задължителните показатели на ЕС в 8 страни, сред които е и България. Европейският съюз разполага с 21 000 водни площи за къпане, като 70 процента от тях са крайбрежни, отбелязва Франс прес.

В доклада се уточнява, че 92,1 процента от крайбрежните води и 90,2 процента от езерата и реките отговарят на минималните норми за качество на водата за къпане през 2010 година. Кипър заема първо място в доклада за 2010 година за качеството на водите за къпане, което се определя чрез изследвания за бактерии, включително такива като ешерихия коли, и трябва да служи като ориентир за плувците тази година, посочва ДПА. Всички крайбрежни води на острова отговарят на изискванията на ЕС. Най-лошо е качеството на водите за къпане в Полша, като 25 процента от крайбрежните води и 16,7 процента от тези на територията на страната не отговарят на изискванията на ЕС. Според доклада броят на водоемите, които покриват задължителните показатели, е намалял с 3,5 на сто спрямо предходната година, а броят на водните басейни, които покриват препоръчителните критерии за чистота на водата, е намалял с 9,5 процента. България изцяло отговаря на изискванията за качество на водите за къпане.

Наблюдаван е периодът 2007-2010 г., като в началото на изследването около 10 на сто от водните площи и съоръжения в страната ни не са покривали препоръчителните и задължителните изисквания. Отчетената тенденция на подобрение е изразена при запазване на броя на наблюдаваните обекти, се отбелязва в доклада. Според документа по Черноморието няма нито един плаж, който да не отговаря на екологичните изисквания. В страната ни няма нито една зона за къпане, която да предполага и най-малката заплаха за здравето заради качеството на водите, сочи анализът, който изследва единствено плажове край морето, реките, язовирите и езерата. Авторите на доклада отбелязват, че у нас има много малко плажове във вътрешността на страната, тъй като няма традиции за летуване по такива места, местните власти не желаят да инвестират в подобни съоръжения заради високата цена за достигане на съответните стандарти, както и защото законодателството в България е особено строго по отношение на водното спасяване и не навсякъде по крайбрежието плуването е разрешено. В документа се отбелязва, че по Черноморието са изградени 38 станции за обработка на отпадни води и от тях работят 35.

Страната ни е поела ангажимент до 2014 г. да изгради още подобни съоръжения, които да обхванат и зоните, чиито отпадъчни води засега не подлежат на преработка. Очаква се инвестициите в пречиствателни станции в цялата страна да достигнат 3,5 милиарда евро, отбелязва БТА. 

16.06.2011, 16:26 Автор: dnes.bg


Тагове: вода, България, ЕС, чистота

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА