1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Варненци на протест срещу ”циганизацията”Протест

Около 50 варненци протестираха срещу циганизацията на България пред общината.

Един месец след първия такъв протест, който се провали, в неделя варненци отново излязоха по улиците с развети български флагове. Младежите минаха по пътя от общината до Севастопол, за да изразят принципното си несъгласие с политиката на държавата спрямо ромското население у нас. Исканията им са:

1 При извършено нарушение, престъпление от страна на ром, да се санкционират според закона на Република България, а не заради факта, че ромите са малцинство, вината им да се смекчава.   2. Когато някой от ромски произход влезе в частна собственост, собственикът да има право да си я защити без да бъде глобяван, задържан или санкциониран от органите на реда. А този, който е нахлул в частна територия, да бъде санкционират според  закона.   3. Да се забранят помощите на ромските семейства, при условие, че нито един от родителите не работи.   4. Децата да бъдат задължени да посещават училища и да се ограмотяват, да говорят на български.   5. Да им се забрани да използват чужд проводник на електроразпределение. Да бъдат задължени да си плащат всички сметки за ток, вода и т.н. Това ще стане само ако работят. Краденето на ток от тяхна страна е дискриминация спрямо българите.   6. Да се осигури подсилена полицейска защита в селските райони, където ромите са мнозинство и малтретират българи.

Хората излязоха на улицата, въпреки че от общината не е дадено разрешение за провеждането на протеста, каза за vestnikat.bg Георги Георгиев, един от организаторите. По думите му, недоволството  не е подкрепяно или подстрекавано от политически сили. Първият такъв протест беше организиран на 8 май тази година. В София демонстрантите бяха разпръснати от полиция. Въпреки малкия брой хора, които се присъединиха към протеста в неделя, действията във Варна ще продължат, се казва в писмо на организаторите. 

13.06.2011, 11:53 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: протест, Варна, роми

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
magi
14.06.2011; 17:08
taka trqbva,podkrepqm protestira6tite
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА