1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Пребиха мюсюлманин пред джамияБиха мюсюлманин пред джамия

Група неизвестни хора са пребили тази сутрин момче пред софийската джамия „Баня башъ" преди сутрешната молитва, съобщи  Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главно мюфтийство, цитиран от Дарик.

По думите му момчето е намерено от други мюсюлмани в безпомощно състояние, обляно в кръв. Откаран е в института за Спешна помощ „Пирогов", където след преглед е пуснат за домашно лечение. „Минути преди сутрешната молитва един от редовните богомолци на „Баня башъ" е дошъл в джамията още преди охраната и имамите да са я отворили. Изчаквал моментът на молитва, когато група граждани, минавайки от там, са прескочили оградата на джамията и са влезли в двора, след което са му нанесли жесток побой. Нашият приятел и брат мюсюлманин е бил оставен в локва кръв, след което нападателите са нахлули в храма, като са счупили вратата и са осквернили джамията с навлизането си в нея. Счупили са прозорците и вратите на кабинката за охрана, след което се е включил СОТ-ът и те са побягнали, като не са оставили други поражения и следи", разказа за Дарик Хюсеин Хафъзов. Относно първоначалната информация, че пострадалият е пазачът на джамията, Хафъзов уточни, че са предположили, че е той, защото пазачът пръв идвал, за да отключи храма, но се оказало, че е богомолец.

„Този акт на насилие идва след няколко предупреждения от този тип. След 20-и май, когато беше голямото нападение над богомолци по време на петъчната молитва, имаше няколко нападения над мюсюлмани по време на молитва", уточни главният секретар на мюфтийството. Той добави, че са сезирали органите на реда за инцидентите. „Имаше случай, когато отново по време на сутрешна молитва бяха нападнати богомолците и бяха изгонени от храма. При този инцидент джамията отново беше осквернена, защото нападателите влязоха с обувки в храма. Имаше случай, когато отново след молитва мюсюлманин беше проследен в близост до чешмите с минерална вода в центъра на София и бе нападнат, но е успял да се отскубне от нападателите", каза още Хафъзов. Според него не се правило нищо от страна на органите на реда, защото особено след сблъсъците на 20 май, е трябвало да има малко по-строг режим на охрана около района на столичната джамия.

За Дарик от института за спешна помощ „Пирогов" заявиха, че пациентът е имал контузия на носа и охлузвания на лицето, като е освободен за домашно лечение. По неофициална информация името на пострадалия е Георги Димитров.

13.06.2011, 11:19 Автор: dariknews.bg


Тагове: джамия, София, мюсюлманин, нападение

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics