1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

50 милиона турци избират парламентИзбори

Над 50 милиона турски граждани ще гласуват в парламентарни избори, които се очаква да донесат трета поредна победа на управляващата партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Единственият въпрос е какво мнозинство ще спечели произлязлата от ислямистко движение Партия на справедливостта и развитието. То има значение за амбициите на управляващите да направят по-либерална конституция и да въведат президентска система на управление.

Според предварителните проучвания партията на Ердоган ще получи 45% от гласовете. Да влязат в 550-местния парламент се борят 200 независими кандидати и 15 партии.Социолозите отреждат 30% от доверието на основната опозиционна сила - Народната републиканска партия. Колко голямо ще е мнозинството на Ердоган в голяма степен зависи от представянето на крайната десница.Ако Националистическата партия за действие не успее да премине електоралната граница от 10%, нейните места ще се разпределят между останалите партии, което е добре дошло за Ердоган. Според проучванията обаче, националистите ще успеят да минат бариерата.Да преодолее долната граница за влизане в парламента ще се бори и четвъртата политическа сила в Турция - прокюрдската Партия за мир и демокрация.

12.06.2011, 12:42 Автор: dnes.bg


Тагове: Турция, избори, парламент

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА