1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

10 компании с интерес към ”Булгартабак”булгартабак

Четири мултинационални тютюневи компании, пловдивската цигарена фабрика и адвокатски кантори, представители явно на други скрити кандидати са сред десетте дружества, закупили документация за участие в конкурса за продажбата на 79.83% от капитала на“Булгартабак – Холдинг”, съобщиха в петък от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Ден по-рано изтече крайният срок за изразяване на индикативния интерес към продажбата на тютюневия холдинг.

Както обяви шефът на АПСК Емил Караниколов още при старта на процедурата сред кандидатите на този етап е лондонското дружество на “Бритиш Американ табако”, която при предишния опит за приватизация на дружеството през 2004 г. спечели конкурса, но под натиска на ДПС сделката се провали. Участват и швейцарското дружество на “Джапан Табако Интеренешънъл”, българското представителство на “Филип Морис“, както и корейската “Кей Ти енд Джи Корпорейшън“.

Документи е купила и “Кингс Табако“, както бе преименувана бившата пловдивска цигарена фабрика на “Булгартабак“, купена от дружества, близки до “Винпром Пещера“.

Сред участниците в този етап на процедурата е и небезизвестната адвокатска кантора ““Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, която игра в първия опит за продажба на “Булгартабак“ през 2002 г. за спечелилите “Табако Кепитъл Партнерс“, но до сделка не се стигна. "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" бе и сред консултантите на втория купувач на БТК - фонда "Новатор" на исландския милиардер Тор Бьорголфсон, който взе българския телеком от "Вива Венчърс".

Документи е купила и кантората “Камбуров и съдружници”, която безуспешно участва в конкурса за оценител на “Булгартабак“ при подготовката на дружеството за продажба.

Сред останалите кандидати са австрийските “Си Би Фемили Офис Сървис” и “БТ Инвест“, както и американската “Сайънс Капитал Мениджмънт ЛЛК“.

Преди време собственикът на мажоритарния капитал на Корпоративна търговска банка Цветан Василев обяви, че обмисля участие в приватизационната процедура за тютюневия холдинг. На този етап интересът му не е видим, тъй като може да стои зад някоя от адвокатските кантори.

Истинските кандидати ще си проличат едва при подаване на документация за допускане, по която АПСК трябва да прецени дали кандидатите отговарят на критериите за участие в конкурса. Срокът за внасяне на заявленията е 4 юли 2011 г., а подаването на обвързващи оферти трябва да стане най-късно до 15 часа на 29 август 2011 г.

10.06.2011, 14:05 Автор: mediapool.bg


Тагове: Булгартабак, продажба, интерес, компании

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center