1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

75-годишен продал два пъти жилището си



темида

75-годишен мъж бе осъден условно от Районен съд – Варна за извършени от него преди 4 години измама в големи размери и документно престъпление.

С цел да набави за себе си имотна облага, 75-годишният Б. Пеев в периода 23 – 27 юли 2007 г., възбудил и поддържал заблуждение у варненец, че е собственик на обявен за продажба апартамент в района на пазар „Чаталджа”. След като съзнателно използвал предварително подготвени неистински частни документи той успял да заблуди потърпевшия и да му продаде чуждо жилище, като с това му нанесъл вреда в размер на 64 000 евро.

Според обвинителния акт около 1 година преди престъпните деяния, пенсионерът подал обява във вестник, че търси жена, която целодневно да се грижи за него, да поддържа домакинството му и извърши ремонт на апартамента му. Срещу тази услуга и сумата от 35 000 лева в брой, възрастният мъж се ангажирал да й прехвърли собствеността върху имота, като запази правото си на ползване, докато е жив, съобщиха от съда.

На обявата му откликнала вдовица, която се нанесла при него и започнала да изпълнява задълженията си. Известно време след това жената платила на Пеев исканата сума и сделката била изповядана пред нотариус. В продължение на близо година вдовицата стриктно поддържала домакинството, извършила основен ремонт на жилището и плащала всички медицински и текущи разходи на възрастния мъж.

През пролетта на 2007 г. пенсионерът взел решение, без нейно знание, отново да прехвърли апартамента на свое име и повторно да го продаде на другиго, като се облагодетелства със сумата от продажбата. В изпълнение на плана си и разполагайки с доверието и личните данни на вдовицата, Пеев се снабдил с неистински частни документи ( пълномощно, декларации и др.).

Под предлог, че временно не му е необходима и ще влиза за лечение в столична болница, той взел ключовете на жената за апартамента и я отпратил да си ходи в родното място. През това време Пеев продал жилището на друг човек и се изнесъл на квартира. Месеци след като загубила връзка с Пеев вдовицата отишла до апартамента и разбрала, че е продаден, при което завела гражданско дело и сделката била прогласена за нищожна.

Така Б. Пеев чрез измама и ползване на неистински документи, нанесъл имотна вреда на потърпевшия купувач. За всяко от престъпленията Районният съд наложи отделни наказания, като определи 75-годишният подсъдим да изтърпи най-тежкото от тях, а именно - 1 година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Той бе осъден да заплати на пострадалия купувач сумата от 125 331 лева (левовата равностойност на 64 000 евро), ведно с лихвите към нея, като обезщетение за претърпените вреди от деянието.

10.06.2011, 11:15 Автор: vestnikat.bg


Тагове: районен съд, измама, жилище

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics