1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЗДРАВЕ

Кои храни са опасни?Опасни храни

Докато специалисти от Европа все още се опитват да установят точния източник на бактерията - убиец Е. Коли, нарастващият списък на заболявания и експерти, продължава да всяват страх у хората.

За потребителите е важно да знаят кои храни са най-опасни и най-вече защо. Точен списък обаче е трудно да се направи, от една страна заради начина, по който се класифицират рисковете,а и защото много разстройства, причинени от храни, остават неописани и неизследвани. Всяка една храна може да бъде опасна и да е причинител на десетки видове разстройства, пише "Дискавъри нюз". Сред най-големите заплахи са червеното и пилешко месо, както и яйцата. Според специалисти, наложително е и да се избягва консумацията на кълнове, непастьоризирани сокове и сурово мляко.  Пресните зеленчуци също носят рискове и в момента в Германия текат изледвания за търсене на източника на зараза със смъртоносния щам на Е. Коли. 

Както отбелязват учените, живеем в свят, пълен с бактерии, и в този смисъл шегата им за "фекалната му облицовка" съвсем не е преувеличена.

Има 31 познати видове бактерии, вируси и патогени,с които хората могат да се заразят чрез храната, но само шепа агенти причиняват голямата част от диагностицираните проблеми (милиони случаи нямат установена конкретна причина).В повечето случаи виновникът е салмонелата, а Е.коли 0157 причинява най-тежките епидемии. Сред опасните бактерии  са листерия, норовирус, кампилобактер.

Всеки вид инфекциозен агент си има предпочитани хабитати. Кампилобактерът, например, предпочита да живее в пилетата и други птици, докато Е.коли 0157 се чувства най-добре в кравите. Именно поради тази причина говеждото месо най-често е източник на зараза с тази бактерия, въпреки че строгите регулации в сектора са довели до намаляване на случаите, причинени от месо. Този дял сега все повече заемат зеленчуците и плодовете. Всеки плод или зеленчук може да се зарази с Е.коли, салмонела или други микроби, но "предпочитани" са салатните зеленчуци, доматите, пъпешите и дините, кълновете. Кълновете са особено уязвими, защото заразата често засяга първо семената (които се слагат в топла вода, за да покълнат - т.е. условия, при които бактериите се размножават най-добре).Веднъж станали достатъчно големи за консумация, те имат такава форма, че могат много трудно да бъдат измити на 100 процента. Бактериите освен това могат да се настанят не само по повърхностите, но и в самата тъкан на зеленчука - както при спанака, марулята, доматите и др. В тези случаи и най-прецизното миене не помага.

Много по-лесно е да се убият бактериите в месото и яйцата при готвенето им на достатъчно високи температури.За да намалим риска от зараза, специалистите препоръчват да мием ръцете си в топла, сапунена вода за поне 20 секунди преди готвене, както и да измиваме щателно зеленчуците и плодовете, дори ако се продават в измит вид. Пълна хигиена трябва да се поддържа и при ножовете и дъските за рязане.

09.06.2011, 15:30 Автор: vestnikat.bg


Тагове: храни, бактерии, опасни

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics