1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Българинът пести в имоти и на влогимоти

Българинът спестява в недвижими имоти, депозити и образование. Това показва изследване, представено от икономическия институт на БАН, цитирано от Дарик. По-малко от 10 на сто от хората притежават акции или ценни книжа.

Половината българи не биха инвестирали в акции на Българската фондова борса или ценни книжа при никакви обстоятелства, показва изследването, което е проведено сред 2000 души през май и юни миналата година.

90 процента от хората, които някога са притежавали подобни инвестиционни инструменти, са ги придобили от масовата приватизация, но повечето от тях не знаят какво се е случило в последствие. Според ръководителя на института Митко Димитров причина за това е, че повечето българи, които са придобили бонове, са ги предали за управление на фондове, но не са получили дивиденти.

В момента повече от 58 на сто от хората биха инвестирали в недвижимост, 32 процента - в банков влог, а други 20 процента - в образование. Това означава, че хората предпочитат нискорискови инвестиции и такива, които са насочени към бъдещето. Все повече ще се развиват и инвестициите в пенсионни фондове, смята Димитров.

 

09.06.2011, 13:57 Автор: Дарик радио


Тагове: изследване, БАН, спестяване, имоти

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА