1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
КРИМИНАЛЕ

Окончателно: Чората не е убит от полицаиПолицаите, обвинени в убийство

Петимата полицаи, обвинени за убийството на Ангел Димитров-Чората в Благоевград, бяха окончателно оправдани от Върховния касационен съд. 

Решението сложи край на 4-годишната съдебна сага с бившия началник на РЗБОП – Благоевград Мирослав Писов и подчинените му Иво Иванов, Борис Механджийски, както и редовите сержанти Янко Граховски и Георги Калинков. Първата присъда за смъртта на Чората от 2007 г. на Софийски военен съд беше общо 91 г. затор за петимата за умишленото умъртвяване на Чората с особена жестокост. Димитров почина при арест по време на акция "Респект", в Благоевград на 10 ноември 2005 г. В обявеното днес решение ВКС констатира, че по делото е допуснато неотстранимо съществено процесуално нарушение, касаещо правата на подсъдимите, което може да бъде преодоляно единствено чрез тяхното оправдаване. 

В решението на ВКС пише още, че Ангел Димитров е има редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност". Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин. Решението на ВКС е подписано с особено мнение от единия от тримата съдии. Пламен Томов изтъква, че не споделя присъдата в редица отношения и смята, че делото трябва да се върне на Военно – апелативния съд за ново разглеждане. 

Решението на ВКС е окончателно. 

09.06.2011, 13:22 Автор: vestnikat.bg


Тагове: Чората, убийство, полицаи, съд

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics