1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЛЮБОПИТНО

В Сидни въвеждат комендантски час за коткикотка

Котките в няколко квартала на австралийския град Сидни ще бъдат обект на комендантски час. Забраната за домашните любимци да излизат навън от здрач до зори е опит да бъде защитена местната фауна, съобщи "Ройтерс", цитиран от "Дневник".


Зад инициативата на властите в район Лейчхард в западната част на града стои съвсем конкретен случай. Синът на зам.-кмета Мишел Маккензи спасил опосум и неговото потомство, нападнати от котка.

Има и планове да бъде съживена колонията от опосуми, но от друг, по-малък вид, а Маккензи иска те да имат най-добрите възможни условия за оцеляване. Това може да има някакъв шанс, единствено, ако на котките бъде попречено да ловуват нощем.

Според сдружение за защита на животните през последната година е имало регистрирани над 560 нападения на котки над торбестите плъхове. Това е най-многобройната категория от инциденти с местната фауна. "Кучетата също са заплаха за опосумите, но не нанасят чак такава вреда на популацията им, защото не могат да се катерят по дърветата," казва Мишел Маккензи.

За последните 5 години нападенията на домашни любимци над животни от дивата природа в района надхвърлят 15 000.

"За да защитим местния животински свят, искаме от населението нещо съвсем малко - нощем да държат любимците си вкъщи. В крайна сметка ние сме ги довели тук и имаме отговорност да ги контролираме", обяснява Маккензи.

Вечерният час няма да може да се прилага стриктно без подходяща информационна кампания. В нея на населението ще бъде обяснено, че се предлага котките да се държат вкъщи в тъмните часове на денонощието, да се наблюдава активността им през деня и да им се постави нашийник с две звънчета.

Маккензи коментира, че хората обикновено не си представят, че след като са нахранили любимците си, те продължават да ловуват. "Но това е естествен инстинкт, котките винаги ще ловуват в дивата природа."

08.06.2011, 22:36 Автор: dnevnik.bg


Тагове: любопитно, котки, комендантски час

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center