1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Борисов: 1 млрд.лв. са раздадени на фермерифермери

Близо 1 млрд.лв. са отишли при българските производители от началото на годината до сега”, съобщи министър – председателят Бойко Борисов.

35 млн. лв. са разплатените средства на фермерите в планински райони и в районите с природни ограничения, различни от планинските, като от средствата са се възползвали близо 40 хиляди бенефициента.

Това стана ясно на пресконференция на министър – председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и председателя на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов.

"Това са средства, които отиват основно в животновъдството", отбеляза Порожанов и съобщи, че се работи по възможността да се платят до 20 млн. лв. помощ за изхранване на животните. Той обясни още, че е направен анализ на кредитните отношения на Фонд „Земеделие” с бенефициентите и търговските банки и се водят преговори да се предоставят краткосрочни заеми по удостоверенията, които издава Фонда за предстоящи плащания и национални доплащания.

"Разплатени са парите и от първия транш на тютюнопроизводителите в размер на над 34 млн. лв. на 29 500 тютюнопроизводители", каза още Порожанов и допълни, че тези средства са национални доплащания за производители, отглеждали тютюн в периода 2007 – 2009-та година. По думите му с парите ще се даде възможност на хората да намерят своя начин за развитие в земеделието.

Вторият транш от 35 млн.лв. ще бъде изплатен през август. „И във времето на най-тежката финансово-икономическа криза съумяваме във всички сектори своевременно да дадем необходимите средства, за да работи сектора”, коментира по време на пресконференцията министър – председателят Бойко Борисов. По думите му, през последните няколко месеца, Фонд „Земеделие” е заработил много по-добре и по нов начин, а диалогът с всички е добър, категоричен беше Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той изрази убеждението си, че в следващите месеци и следващия бюджетен период догодина нещата ще бъдат доста по-изрядни.

08.06.2011, 18:04 Автор: vestnikat.bg


Тагове: Бойко Борисов, отпуснати средства, фермери

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА