1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Уловиха катаджии искали пари по ”Тракия”Подкуп

Десет служители на КАТ "Пътна полиция" са задържани за искане на подкупи от шофьори, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след правителственото заседание днес.

Всички задържани са работели на магистрала „Тракия“. Осем от пътните полицаи са от Пазарджик, а двама от Пловдив, уточни Цветанов. Той разкри и изобретателните методи на униформените, с които криели рушветите – използвали полицейски палки с винтове, за да скриват в тях получените от шофьорите пари.

Катаджиите умишлено бавели документите на превишилите скоростта водачи и им намеквали, че санкцията може да бъде избегната. Тарифата за прикриване на нарушение вървяла между 20 и 50 лева. Катаджиите-изнудвачи са арестувани при спецоперация на "Вътрешна сигурност" с красноречивото име "Палките" под ръководството на Софийската градска прокуратура.

Разработката срещу тях е започнала преди два месеца, а МВР е установило хиляда случая на вземане на подпуки. При операцията са използвани и специални разузнавателни средства, каза Цветанов. Акцията срещу подкупните катаджии бе очаквана, след като вчера МВР шефът обяви, че до дни ще има действия срещу полицаи, преминали "от другата страна на барикадата" и обеща ведомството да е безкомпромисно срещу тях.

В тази връзка министърът посочи днешното решение на МС, с което се определят условията за управление на Фонда за безопасност на движението. Приходите в него ще се набират основно от глоби от електронни фишове и ще се изразходват за поставяне на видеокамери по главните пътища. Така, например катаджиите по магистралите ще бъдат заменени от видеокамери и ще бъдат насочени към по-малките населени места. В резултат се очаква намаляване на корупцията и спад на пострадалите от катастрофи с около 20-25%.

Днес правителството прие и проекта за поетапна подмяна на униформите на полицаите, според който до 2013 г. всички служители ще се сдобият с нови униформи.Новите униформи ще бъдат три пъти по-скъпи от досегашните – ведомството ще плаща по около 1200 лева за бройка, но Цветанов увери, че те са много по-качествени и по-удобни от старите. Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ушиването им трябва да започне до края на следващия месец.

08.06.2011, 13:56 Автор: dnes.bg


Тагове: катаджии, подкуп, магистрала \

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center