1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

10 души на ден търсят лекар заради кърлежикърлеж

Десет души средно на ден търсят лекарска помощ заради ухапване от кърлеж в последните седмици, пише dnes.bg Дежурният в спешния кабинет на "Пирогов" д-р Александър Иванов каза за БТА, че имало дни, в които пациентите, дошли за вадене на кърлеж, достигали и 12-15.

Пролетта е най-активният сезон на кърлежите. Лекарите обаче успокояват, че това не е спешен случай и съветват хората да не тичат веднага в спешните кабинети, а да отидат при личните си лекари, ако забележат кърлеж по тялото си. Ако кърлежът е скъсан обаче, се налага да отидат при хирург. Дежурният от Инфекциозната болница в София също регистрира увеличение на пациентите, ухапани от кърлеж. Той  обаче не смята, че има драстично увеличение в сравнение с миналата година например.

Лекарят обясни, че кърлежите усещат топлината на човешкото тяло и се ориентират по нея, за да се впият в кожата на човек. Обикновено те избират областта на мищниците, сгъвките на ръцете и на краката. Хората все по-често носят кърлежите за изследване в лабораторията, отчита д-р Ива Христова, ръководител на  националната референтна лаборатория за кърлежово-преносими инфекции.

Тя отдава това на по-голямата информираност за опасностите от ухапването, както и на това че все повече хора  знаят къде може да се направи изследването.Христова успокоява, че сравнително малък дял от кърлежите са заразени - не повече от 10 процента от изследваните давали положителен резултат.

Доц. Христова отбелязва, че в последните седмици има увеличаване на кърлежите, но също не смята, че има някаква разлика в сравнение с предишни години.Все пак ухапването не е за подценяване, затова специалистите съветват хората, когато излизат сред прирородата,  да носят светли дрехи, да бъдат с дълъг панталон и чорапи, за да са максимално защитени. Д-р Илонка Маева от Регионалния център по здравеопазване предупреждава, че човек може да се зарази и от замърсени ръце, най-често след почистване на домашния си любимец от кърлежи.Затова изваждането на паразитите от животни, а и от хора трябва да става с помощта на гумени ръкавици. Нейният съвет е само в краен случай да се пипа кърлежа с голи ръце, и то само ако нямате раничка по  ръцете.

По-добре е да се избягват местата с висока трева, тъй като там е топло и влажно, а точно такива условия обичали кърлежите, обясняват специалистите.

08.06.2011, 12:02 Автор: dnes.bg


Тагове: лекар, помощ, кърлежи

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics