1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

150 млн. компенсации заради краставицитеКраставици

Европейската комисия предложи фермерите, пострадали от спада на цените на свежите зеленчуци заради разпространението на смъртоносната зараза Ешерихия коли, да бъдат обезщетени със 150 млн. евро, съобщи еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош на извънредното заседание на агроминистрите от ЕС, започнало във вторник в Люксембург.

Той също така изрази надеждата си за възможно най-бързо изясняване на източник на заразата, след като проби на испанските краставици, нарочени за разпространител на бактерията Е.коли, и на бобени кълнове от германска ферма, се оказаха отрицателни.Европейския комисар по здравеопазване Джон Дали коментира, че разпространението на заразата е ограничено в Северна Германия и не се налага широк контрол в Европейския съюз. Той също така коментира, че разпространяването на непроверени информации по случая увеличават страховете в Европа и засягат допълнително бизнеса на зеленчукопроизводителите.

Чолош посочи, че предвидените целеви помощи ще покриват загубите на фермерите от края на май до края на юни, но сумите, които ще се отпуснат на всяка държава ще зависят от докладваните загуби от всяка една от страните членки.Министърът на селското стопанство на Испания Роза Агилар вече изчисли загубите на испанските фермери на приблизително 200 млн. евро, но според асоциацията на зеленчукопроизводителите в страната сумата е около 225 млн. евро. Освен това Мадрид ще иска допълнителни 100-процентови компенсации от страна на Германия заради твърденията, че заразата е тръгнала от испански краставици, което би отхвърлено след отрицателните проби за наличие на Е.коли с набедените производители.

Европейската асоциация на производителите на пресни продукти Freshfel Europe каза, че седмичните загуби в Холандия са 80 млн. евро, в Германия – 4 млн. евро и в Португалия – 3 млн. евро.България ще претендира за над 10 млн. лв. загуби от нереализирани на пазара български краставици заради кризата с опасния щам на Ешерихия коли, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който също присъства на заседанието в Люксембург.

Той е информирал колегите си, че от началото на кризата българските производители на краставици са загубили по 1 млн. лв. на ден, а за седмица загубата им е 7 млн. лв., което е около 3.5 млн. евро, информираха от агроминистерството. Загуби продължават да се трупат и в момента, сочат данни на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция и на Министерството на земеделието и храните. Междувременно произходът на заразата с Ешерихия коли остава неизвестен, но световните агенции съобщават във вторник за жител на канадската провинция Онтарио, който се е разболял от инфекция със симптоми, подобни на проявяващите се в Европа от Е.коли.

Министерството на здравеопазването на провинция Онтарио съобщи, че мъжът е бил в Германия през пролетта и там е ял салати. Първоначалните изследвания са показали у него наличие на токсини, подобни на тези в Европа, но ще са необходими още няколко дни, за да се потвърди, че става дума за инфекция със същия щам на бактерията.Жертвите на опасната зараза в Германия вече са 23. Заразени са над 2 200 души от 12 държави. Все още продължава разследването за определяне на източника на заразата, след като преди ден стана ясно, че проби от бобените кълнове в германска ферма не потвърждават, че те са източникът на заразата. От общо 40 взети проби 23 се оказаха отрицателни, резултатите за останалите 17 ще станат ясни по-късно във вторник.

Междувременно и Саудитска Арабия забрани вноса на зеленчуци от Европейския съюз заради бактериалната зараза с Е.коли. Временното ограничение влиза в сила от 8 юни, съобщи министърът на селското стопанство на страната Фахд Балгунаим, цитиран от Араб нюз.В момента кралството внася европейски зеленчуци само от Холандия и Франция и импортът се извършва при строг санитарен контрол, заради което и в страната няма заразени с бактерията, чийто произход все още не може да се установи.

Саудитска Арабия произвежда 85 на сто от консумираните в страната краставици, останалите зеленчуци се внасят от Турция, Йордания, Сирия, Египет и Йемен.Това е втората страна, която забранява вноса на свежи европейски зеленчуци, след като Русия стори това на 2 юни, независимо че тази мярка я отдалечава от желаното членство в Световната търговска организация.

07.06.2011, 17:52 Автор: mediapool.bg


Тагове: бактерия, зараза, краставици, ЕК, компенсации

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics