1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
КРИМИНАЛЕ

Условна присъда за бившия кмет на Белославемил дичев

Условна присъда за взет подкуп постанови в петък Варненският окръжен съд за вече бившия кмет на Белослав Емил Дичев.

Съдът призна вината на Дичев за престъпление по служба и му присъди наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години, чието изпълнение  се отлага с 5 години изпитателен срок. Първата съдебна инстанция го призна за виновен в това, че като длъжностно лице, което заема отговорен пост в изпълнителната власт, поискал и приел подкуп в големи размери, за да извърши действия по служба, свързани с изпълнение на процедури по ЗУТ, уточниха от пресслужбата на съда.

Като кмет на община Белослав, Емил Дичев бе обвинен, че от 19 декември 2007 г. до 28 януари 2008 г. е поискал от Борислав Борисов, управител на "Брод 1" ООД, 50 000 лева, за да извърши процедура по ЗУТ, свързана с одобряване на ПУП за изграждане на складова база за експедиция, транспорт и съхранение на втечнен газ пропан-бутан в местност "Върбалака".

Дичев внесъл в Общинския съвет докладна записка с проект за решение за одобряване на ПУП, в който се намира и обектът "Разпределителна база за експедиция, транспорт и съхранение на втечнен газ пропан-бутан". Именно след тези действия, на 17 декември миналата година той приел от управителя на Търговското дружество 5000 лева, които според съда не му се следват.

Освен условната присъда, Варненският окръжен съд лиши Емил Дичев и от правото в следващите 2 години да заема отговорна държавна длъжност и му наложи глоба в размер на 5000 лева. Разноските по делото, които Дичев дължи на държавата, възлизат на 1033 лева.

Бившият кмет на Белослав е в ареста от 20 декември миналата година, непосредствено след като поискал и получил подкуп в размер на 5000 лева от управителя на ТД "Брад 1" ООД. Наказателният процес срещу него започна на 28 април тази година и продължи през последните два дни. Повече от 30 бяха разпитаните свидетели, а 4-ма адвокати защитаваха интересите на бившия управник.

След произнасянето на присъдата, Варненският окръжен съд измени и мярката за неотклонение - от "задържане под стража" в "подписка" и освободи още в наказателната зала Емил Дичев.

Присъдата на ВОС подлежи на въззивна проверка в 15-дневен срок, а мярката за неотклонение може да бъде протестирана от държавното обвинение в 7-мо дневен срок пред Апелативния съд във Варна, допълниха от съда.

03.06.2011, 22:22 Автор: vestnikat.bg


Тагове: окръжен съд, условна присъда, Емил Дичев, Белослав, бивш кмет

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics