1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ТЕМАТА

Затворът пред фалит

Зад решетките е въведен режим на тока и водата
Във варненския зандан няма лекар и зъболекар


затвор

Варненският затвор е пред фалит, научи "Позвънете: ВестникЪт". Това показват сметките за приходите и разходите на мястото за лишаване от свобода. За да се избегне моментът на невъзможност структурата да се издържа, в момента е въведен режим на тока и водата. Това потвърди пред репортер на изданието директорът Росен Желязков. Всеки ден от 9 до 10,45 часа сутринта и от 14 до 16 часа следобед зад решетките се спират електричеството и водата. Необичайните мерки са наложени заради липсата на средства.
"Проблемите с финансирането на нашата институция са огромни. Месечният ни бюджет е 180 000 лв., 150 000 от които са само за заплати на служителите в затвора и двете Трудово поправителни общежития. С останалите пари трябва да се издържат 800 лишени от свобода, да се поддържа базата, да се купуват необходимите материали и всичко. По 2 лв. на ден се отпуска за храна на затворник. Трудно намираме пари дори една крушка да сменим. Всеки месец получаваме заплашителни писма, че ще ни спрат тока, водата или газта. А тези сметки се плащат от София. Видяхме, че ще фалираме и предприехме необходимите мерки", обясни Желязков.
Основната сграда на затвора в морската столица е с капацитет 300-350 души, но в момента в килиите има общо 502-ма осъдени и подсъдими. В двете затворнически общежития във Варна и в Разделна има още 295 мъже. Мястото не просто е пренаселено, но и изобщо не отговаря на изискванията на новия Закон за изпълнение на наказанията. Според него трябва да се гарантира по 4 кв. м пространство за всеки лишен от свобода. В настоящите условия обаче това е абсолютно невъзможно. Зад решетките няма лекар, нито зъболекар. Има само фелдшер и психиатър. Щатният лекар е в болнични от година и половина. Зъболекарят се пенсионирал. "Има обявен конкурс за мястото му, но няма кандидати. Причината е прозаична - заплащането е ниско, а условията не могат да се нарекат привлекателни", коментира директорът. Когато се наложи да се потърси медицинска помощ, затворниците се водят под охрана до болницата. При по-сериозните случаи и нужда от хоспитализация, те се преместват в затворническата болница в София. Щатът на служителите също е намален, но в момента има 5 свободни бройки за надзиратели, за които също има обявен конкурс. "Получава се така, че системата напускат готови, обучени кадри, а на тяхно място идват нови, които тепърва трябва да се обучават. А това отнема много време - поне 2 години", каза Росен Желязков.

21.02.2011, 21:20 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: затвор, росен желязков

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics