1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЛЮБОПИТНО

Паркът на Дънди Крокодила в опасностдънди

Австралийският национален парк "Какаду", станал известен покрай филмите за Дънди Крокодила, е изложен на сериозна опасност от промените в климата, съобщи Ройтерс.

Мочурливите територии, населени с крокодили, се намират в северната част на Австралия и заемат площ колкото половин Швейцария. "Какаду" е едно от малкото места, който са в списъка на светвното наследство на ЮНЕСКО едновременно заради културните и природните си достойнства.

Според доклад, изготвен по поръчка на правителството, за да се оценят въздействията върху речната система в парка, растящото морско равнище и нарастващият брой бури ще изтласкат солена вода в крехките сладководни местообитания. Досега учените предупреждаваха, че от глобалното затопляне ще пострада Големият бариерен риф. Коралите в рифа могат напълно да изчезнат заради повишената киселинност на океана, предизвикана от високите нива на въглероден диоксид.

Без глобални действия "Какаду", една от най-тръсените туристически дестинации в Австралия, ще бъде опустошена от настъпващите морски води, заяви премиерът Джулия Гилърд, която се опитва да прокара план за намаляване на емисиите чрез въглероден данък.

Въвеждането на данъка е планирано за 2012 г., като първоначално с него трябва да бъдат облагани 1000 от най-замърсяващите компании, а до 5 години трябва да бъде пусната и цялостна схема за търговия с емисии.

Лейбъристкото правителство на Гилърд и зелените активисти подкрепят идеята, докато консервативната опозиция е против. В дебатите едни срещу други се изправиха магнатите от минодобивната индустрия и природозащитниците, сред които е и носителката на "Оскар" Кейт Бланшет.

Данъкът да бъде между 19 и 24 щатски долара на тон, предлагат депутати в австралийския парламент. За сравнение квота за изпускане на въглероден диоксид по Европейската схема за търговия с емисии струва около 15 евро.

Заради несигурната обществена подкрепа и засилващото се влияние на консерваторите, кабинетът на Гилърд обеща компенасации за домакинствата и някои отрасли. Опозицията обяви, че ако получи властта на изборите през 2013 г., ще анулира данъка. Планираният механизъм за намаляване на въглеродните емисии ще се отрази негативно на инвестициите, брутния вътрешен продукт и работните места, предупреждават фирми от минния бранш.

03.06.2011, 19:16 Автор: dnevnik.bg


Тагове: природен парк, Австралия, опасност

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА