1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБРАЗОВАНИЕ

Вестникът на Хуманитарната срази украинциекипът на в. ”Простори”

"Сразени сме от вестник "Профили", е бил коментарът на журито при връчването на първата награда на ученици от Националната хуманитарна гимназия "Константин Преславски" по време на  XIV Национален конкурс за училищни медии в Украйна. Това стана ясно днес на пресконференция с ученици, учители, директора на гимназията и представители на Община Варна. Покана за участие в конкурса е получила Община Варна като член на Черноморския клуб. Третото място е грабнал вестник "Вълна" на варненското основно училище "Св. Патриарх Евтимий".

Вестник "Простори" блесна като най-старата и качествена ученическа медия сред над 2800 продукта от около 2700 училища от различни страни. Вестникът е създаден още при откриването на Хуманитарната гимназия преди 23 г. "Простори" е творчески форум за изява на учениците, спортни и културни постижения, проблематики и събития, както и популяризиране на училищни инициативи, уточни преподавателят по БЕЛ Елеонора Николова. Той се простира на 16 страници. За списването му, децата използват преживяното от тях. След като го осмислят, сами предлагат и пишат темите си без никаква цензура от страна на учителите. Негови редактори са авторитетни хора на перото. Настоящият ръководител на вестника е преподавателят по БЕЛ, член на Сдружение на варненските писатели и автор във в. "Култура, изкуство, литература" ("КИЛ") Ангел Дюлгеров, а бивш ръководител е редакторът на в."КИЛ" Иван Овчаров. 

Учениците, списващи вестника са възпитаници на паралелките по БЕЛ и са професионално подготвени, заяви Николова. Авторите се сменят, но сега има идея да бъде сформиран постоянен екип и рубрики. Натали Фархат от 10 кл. и Лилия Липчева от 11 кл. са авторки в училищния вестник и представителките му в конкурса. Те споделиха, че се радват, че учителите са ги оставили да потънат в дълбокото и после сами да изплуват. Гимназиантките са били изненадани от мащаба на конкурса и по думите им, това ги е стреснало. След награждаването, те са били поканени в украинската студентска телевизия. Ученичките са останали очаровани от големия интерес на украинските медии към тях, развитата структура на ученическите медии в страната и от факта, че студентската телевизия е популярна колкото националния им ефир. Вестникът е награден с плакет - златно перо, диплом, книги и DVD. 

В резултат от преживяното в Украйна са хрумнали много идеи на ученици и учители, които са представили на кмета на Варна Кирил Йорданов. Първата от тях е в Украйна да се създадат училищни клубове "Приятели на Европа", които да подпомогнат страната в стремежа й да стане членка на ЕС. Организирането на благотворителни акции в подкрепа на бесарабските българи с учебници и литература на български език е втората идея. Кирил Йорданов е взел решение да подкрепи на проектен принцип създаването на училищни медии в града. Учениците имат желание и да се свържат с украински ученически медии, както и такива от ЕС. Другата им идея е да си гостуват с ученици от Славянския университет в Украйна, които изучават български език, за обмен на информация.

В НХГ "Константин Преславски" се обучават 1320 ученици и преподават 109 учители, заяви директорът Валентина Крачунова. В момента тече приемът до пети клас, като в събота е изпитът по БЕЛ. За втора година се приемат и ученици за паралелка по съвременни танци. Крачунова алармира за недомислиците в готвените промени от образователното министерство за прием на учениците в гимназии. В тях е заложено приемът да бъде само на 2 етапа. По този начин ще отпадне ранният прием от 5 кл., което е пагубно за децата, занимаващи се с изкуство, каза Крачунова. Според нея, трябва да се обръща повече внимание на доброто възпитание у хората, а не само на лошото. Необходимо е да се подобри образованието, каза още тя, защото има много хора с дипломи, но без знания. Така, според нея, ние създаваме полуличности. По думите й, има голям дефицит на подготвени учителски кадри и когато старото поколение си отиде, няма да има кой да учи децата. Това не е ли принуда да напуснат държавата, попита риторично Валентина Крачунова.

03.06.2011, 17:18 Автор: Яница Димитрова


Тагове: награда, ученически вестник, Хуманитарна гимназия, конкурс, Украйна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
opssylpkpfh
04.07.2011; 19:22
nG9WzA , [url=http://aucaguifyiru.com/]aucaguifyiru[/url], [link=http://wcskhuzdpasl.com/]wcskhuzdpasl[/link], http://otjdcsduceql.com/
eaxfak
30.06.2011; 18:21
s8U1dw , [url=http://goqiobdwwyej.com/]goqiobdwwyej[/url], [link=http://xicypdbdqzwe.com/]xicypdbdqzwe[/link], http://udewyvfhwoez.com/
Lynell
30.06.2011; 08:33
Good to see a tanlet at work. I can’t match that.
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА