1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ТЕХНОЛОГИИ

Северна Корея обучава хакери зад границахакер

Агенция "Ройтерс" съобщи, че Северна Корея разширява своите възможности в областта на организираните кибератаки срещу чуждестранни ресурси, като изпраща севернокорейски програмисти в чужбина за обучение и изследване на последните тактики в областта на компютърния взлом. Агенцията се позовава на изказвания на Ким Уанг Хонг, севернокорейски дисидент, който още през 2003 година е бил привикан в съответното севернокорейско ведомство, отговарящо за подготовката на кибератаки. Според Ким, през 2003 година във ведомството са работили 500 души, но сега техният брой вероятно се е увеличил до около 3000 души.

"Ройтерс" съобщава, че официални данни за т. нар. "хакерски подразделения" няма, тъй като Пхенян е изключително пестелив при подаването на информация за инициативите на правителството, като при това "разрежда" и без това оскъдните сведения с подобаваща доза агитация и пропаганда.

Бившият сътрудник на севернокорейското "хакерско подразделение" казва, че практиката за обучение в чужбина на IT специалисти се прилага от Пхенян от доста време и вече дава своите плодове. Освен това, той споделя, че за много севернокорейци да станат "държавен хакер" е един от малкото пътища, водещи до повече или по-малко комфортно съществуване. Ким казва, че много "хакери" са станали такива, за да получават стабилна заплата, да се преместят в столицата и да доведат със себе си в нея своите близки.

В същото време Ким окачествява работата на корейското подразделение като "нестабилна", тъй като агенцията в продължение на години е нямала стратегия за развитие и е действала предимно по краткосрочни проекти, като много от тях не са имали отношение нито към шпионажа, нито към атаки, насочени към задгранични IT ресурси.

Ким отбелязва, че и до ден днешен Пхенян все още използва практиката на обучение на специалисти в чужбина. По думите му, буквално в навечерието на неговото бягство около 120 студенти са били изпратени по различни канали в САЩ и Европа за обучение.

Ще припомним, че през последните няколко години както САЩ, така и държави от Стария континент и Азия обвиняваха нееднократно Северна Корея за организирането на атаки срещу техни ресурси. Последните обвинения бяха отправени преди по-малко от месец от Южна Корея, която обвини Севера за нахлуване в банковите й мрежи.

02.06.2011, 19:25 Автор: kaldata.com


Тагове: хакери, Северна Корея, шпионаж

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
bfscep
02.07.2011; 13:27
4jnfXf <a href="http://bclezicspalu.com/">bclezicspalu</a>
tsuugvitcl
01.07.2011; 15:15
vm253J , [url=http://oezqhwasprrq.com/]oezqhwasprrq[/url], [link=http://zjwiohvimlxk.com/]zjwiohvimlxk[/link], http://uwoeiubjehsx.com/
apqpzuzmrdd
30.06.2011; 13:52
N6b0Lm <a href="http://ckysftjoyhlj.com/">ckysftjoyhlj</a>
Lexine
30.06.2011; 10:28
To think, I was cfonused a minute ago.
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА