1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

СЗО: Смъртоносният щам е нов и непознаткраставици

Щамът на бактерията Ешерихия коли, който доведе до смъртни случаи в Европа, е нов и непознат досега, заяви в четвъртък Световната здравна организация (СЗО).

Според СЗО предварителните изследвания предполагат, че този щам е мутирала форма на два други щама на бактерията Ешерихия коли със смъртоносни гени, което може да обясни защо разпространението на заразата в Европа изглежда толкова масово и опасно.

От него досега са се разболели повече от 1500 човека, от които 470 са развили рядък вид усложнение на бъбречна недостатъчност.

Жертвите на заразата станаха седемнайсет


Същевременно броят на жертвите от заразата, причинена от смъртоносната бактерия ешерихия коли нарасна на 17, съобщиха здравни служби на Германия.Общо около 470 души в страната страдат от усложнения, водещи до хемолитично-уремичен синдром.

Само в провинциите Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония са констатирани 200 нови случая на заразени. От началото на епидемията са регистрирани 1900 случая и засега е обхванала 9 европейски страни, като всички заразени извън Германия са живели или са пътували до страната.

Освен в Германия, случаи на остра чревна инфекция има в Австрия, Дания, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Седем души са заразени във Великобритания с Ешерихия коли, съобщи британската агенция за защита на здравето в четвъртък.

Трима от заразените са британци, които неотдавна са пътували до Германия. Останалите четирима са германски граждани, които в момента са във Великобритания, уточнява агенцията за защита на здравето.

Няма доказателства, че източникът на заразата е във Великобритания. Британската агенция за хранителните стандарти допълни, че няма доказателства за внасяне в страната на заразена храна.

В сряда вечерта ЕК "оневини" испанските краставици, смятани досега за виновник за заразата. Източникът на опасната бактерия засега не е установен, но почти всички случаи на зараза са свързани със Северна Германия и затова от програмата за безопасност на храните в Европа смятат, че вероятно там има общ източник.

Испания ще поиска обезщетение за загубите


Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че страната му ще поиска "обезщетение" заради загубите, понесени от земеделския й сектор, след като се оказа, че испанските краставици не са причина за епидемията, предизвикана от патогенната бактерия Ешехирия коли.

"Вчера анализите, направени от испанската агенция по сигурността на храните, показаха ясно, че няма и най-малък признак, който да сочи, че причината за тази остра инфекция идва от испански продукт", заяви Сапатеро в интервю в ефира на държавното радио.

"Бих искал по-ясна реакция на Европейската комисия и най-вече като поясни какви са правилата на играта в ЕС, когато става дума за границите", каза още Сапатеро на фона на отказа на редица европейски страни да купуват плодове и зеленчуци от Испания заради възникналата криза.
"Сега ние сме изправени пред една много амбициозна задача - да възстановим в най-скоро време добрата репутация и търсенето в търговската мрежа на всички испански продукти", допълни Сапатеро.

Късно снощи в 01.00 часа българско време земеделският министър Мирослав Найденов


е получил бюлетина на постоянния комитет за защита на потребителите, в който официално се съобщава, че Германия оттегля претенциите си, че причината за инфекцията е в испанските краставици, разказа в четвъртък самият той.

Това означава, че проблемът от проблем на министрите по земеделие, става проблем на министрите по здравеопазване, каза Найденов. Категорично е становището, че причината за инфекцията не са краставиците, лошото е, че източникът не е установен, добави той. Очаква се на 17 юни да се проведе извънредно заседание на земеделските министри, на което ще бъде разгледан въпросът за компенсиране на испанските производители на зеленчуци.

По думите му проблемът по всяка вероятност е в Германия и по всяка вероятност от хранителен става здравен. Едва ли източникът на инфекцията са краставици, домати, марули или каквото и да е, добави Найденов. Той отбеляза, че вчера има нов смъртен случай - 17-ти, и че се увеличава броят на заразените..

Общото между тях е, че или са немци, или са били на посещение в Германия, каза още Найденов.

Той изтъкна, че испанските производители много са пострадали, но не само те и посочи че въпреки, че българските краставици не са заплаха за здравето, покрай инфекцията цената им на борсата е паднала.

02.06.2011, 15:42 Автор: mediapool.bg/news.bg


Тагове: ешерихия коли, СЗО, нов щам

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА