1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

България е атрактивна за зелена енергиявъзобновяема енергия


България се нареди сред най-атрактивните страни за инвестиции в зелена енергия сочи индекс на одиторската и консултантска компания Ърнст енд Янг (Ernst & Young), съобщи самата група, циято централа се намира в Лондон, предаде dariknews.bg. Китай, САЩ и Индия оглавяват класацията, а България е една от 35-те страни с най-атрактивни условия за инвестиция в зелена енергия. Това показва индексът за атрактивност на страните, производителки на възобновяема енергия, в който България се включва за първи път заедно с Мароко, Тайван и Чили.България се нарежда на 32-ро място в таблицата за атрактивност на страните, изпреварвайки Австрия, Чили и Чехия. Въпреки че не е сред водещите страни от класацията. Индексът за атрактивност разглежда най-привлекателните страни, производителки на зелена енергия в световен мащаб.


От 2007 година в България се наблюдава силен растеж на производството на възобновяема енергия, като само миналата година увеличаването е с 67%. Новият закон а възобновяемите енергийни източници, макар и противоречив, има амбицията да направи растежа на зелена енергия устойчив. Новият закон запазва системата за преференциални тарифи за изкупуване и фиксирането им за целия срок на договора, но точната цена остава неясна, поради определянето й към момента на завършване на изграждането на енергийния обект, се посочва в изследването на Ърнст енд Янг. Тази неяснота създава несигурност у инвеститорите, които не са в състояние да изчислят възвращаемостта на инвестицията си преди реално да е изградена централата. Въпреки това правителството твърди, че новият закон ще създаде условия за устойчив растеж в дългосрочен план, което в комбинация с прекрасните природни условия и ниските оперативни разходи биха позиционирали България като атрактивен пазар в по-далечно бъдеще.


Последните няколко месеца бяха объркващи за световните пазари на енергия от възобновяеми източници. Безредиците в Близкия Изток и Северна Африка отново насочиха вниманието върху значението на сигурността на енергийните доставки и колебанията на цените на петрола. В същото време ядрената катастрофа в Япония даде повод на някои правителства да завишат очакванията си относно енергията от възобновяеми източници, се отбелязва в съобщението на Ърнст енд Янг.


Страните по света все повече диверсифицират енергийните си източници в променливите пазарни условия. Доказателство за това е Китай, който затвърждава позицията си на най-атрактивна дестинация за инвестиции във възобновяема енергия, изпреварвайки САЩ и Индия. Китай държи тази позиция от август 2010. Това се дължи основно на инвестиции в енергия от офшорни ветрове и слънчева енергия (CSP). САЩ остават на второ място. Въпреки че президентът Барак Обама потвърди подкрепата си за програмата за стимулиране на възобновяема енергия, сериозната опозиция на републиканците в Конгреса е причина за липсата на сериозен напредък. Проектите за слънчева енергия с полезен мащаб в момента изглеждат неуязвими от тази несигурност, но неяснотите около изкупуването на енергия от вятъра остават основна пречка пред развитието на нови вятърни проекти, особено в светлината на ниските нива на цените на газа в САЩ.

02.06.2011, 13:08 Автор: dariknews.bg


Тагове: зелена енергия, инвестиции, възобновяеми източници

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА