1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

ООН обвини Кадафи във военни престъплениякадафи

Ден след като властите в Триполи обявиха, че НАТО избива цивилни в страната, ООН обвини правителствените сили в Либия за извършени престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Това става ясно от доклад, изготвен от експерти на организацията, в който влизат юристи и защитници на човешките права, съобщава БиБиСи. В него се посочва, че в Джамахарията са извършени голям брой убийства и мъчения, най-вероятно по заповед на полковник Кадафи.

Експертите на ООН базират изводите си от направените от тях проучвания по време на  пътуванията си в Либия. Те са провели интервюта с 350 души, живеещи в райони под контрола на правителствените части, на райони под контрола на бунтовниците, както и на либийски бежанци в съседни държави.

В доклада на ООН, представен в Женева, се съобщава, че експертите имат данни за извършени между 10 000 и 15 000 убийства от февруари месец. В документа се отбелязва обаче и че силите на опозицията също са извършили някои действия, които представляват военни престъпления.

В средата на май прокуратурата към международния наказателен съд в Хага поиска да бъдат издадени заповеди за арест на либийския лидер и хора от най-близкото му обкръжение заради престъпления против човечеството.

Припомняме, вчера либийските власти обвиниха силите на НАТО в убийството на над 700 цивилни. Според говорител на правителството в Триполи атаките на Алианса в Джамахирията са отнели живота на стотици либийци.

02.06.2011, 11:15 Автор: news.bg


Тагове: Кадафи, ООН, военни престъпления

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics