1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Учредител на ГЕРБ хвърля оставка като съдиядушана здравкова

Окръжният съдия от Варна и бивш евродепутат от ГЕРБ Душана Здравкова подава оставка. В интервю за "Хоризонт" и предаването "Преди всички" Здравкова обясни, че един от мотивите за решението й е изборът на ВСС на Владимира Янева като председател на Софийския градски съд. Янева се смята за близка до вътрешния министър и зам. председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, твърди се, че е негов семеен приятел. Новоизбраната шефка на СГС има 4 г. стаж като съдия.

Едно много трудно решение, но много дълбоко мотивирано от последното решение на ВСС, а и изобщо от последните месеца на неговата дейност. Защото ми се струва вече, че е видно от всички страни, че е пречупен гръбнакът на цяла една институция, на съдебната система. Мисля, че е смачкано и превърнато в придатък правосъдието на България, заяви съдийката пред БНР.

Искам да подкрепя с този си акт малцината колеги от ВСС, които имаха достойнството да постъпят почетено и да се възпротивят на тази кандидатура. Искам да подкрепя и колегите от СГС, които са написали писмо и са изразили своето становище. Виждате, че в случая гилдията, мнението на колегите, на съдиите не се зачита. Нещо повече правят се опити да бъдат сплашени, каза Душана Здравкова.

Здравкова е един от учредителите на сдружение ГЕРБ, преди то да се превърне в партия. Тя е председател на Гражданското сдружение ГЕРБ от 2006 г. По-късно тя загуби благоволението на Бойко Борисов и беше отстранена от всякакви постове. Напусна политиката и се върна в съдебната система като съдия  във ВОС преди 2 г. Била е председател на Окръжния съд във Варна.

В открито писмо, цитирано от радио К2, Здравкова заявява:


"Изборът на  председателя на Софийски Градски Съд прехвърли мярката на обществената и професионална търпимост. Пречупен е гръбнакът на една цяла институция, смачкано и превърнато в придатък на посредствеността е правосъдието на България. И няма да помогнат чужди мониторинги и проверки, ако, ние, съдиите, нямаме самочувствието, морала и куража да се изправим срещу демагогията, лицемерието  и  арогантността на властта. В нормалните държави, каквато очевидно не сме, такъв  феномен се определя като„непотизъм", което, съмнявам се, че физкултурниците на държавата знаят".

Като дългогодишен съдия, заставам  до колегите от Висшия Съдебен Съвет, които устояха на натиска и гласуваха „против" поредния опит да бъде подчинена независимата  по Конституция съдебна власт, продължава Здравкова.

Подавам си оставката като съдия и напускам тази съдебна система, за която съм работила  години наред всеотдайно и безкористно. Правя това и заради младите колеги, които трябва да се учат на друг морал, да имат друга ценностна система и да бъдат най-вече съдии „в името" и „за" хората, пише още съдията от Варна.

Призовавам  всички съдии в България да се противопоставят на поредния манипулиран избор и да подкрепят малкото, но почтени членове на Висшия Съдебен Съвет, които гласуваха „против" поредния удобен на властта, но не и за гражданите, съдия, завършва писмото на Душана Здравкова.

02.06.2011, 10:07 Автор: vestnikat.bg


Тагове: Душана Здравкова, окръжен съдия, ГЕРБ, оставка

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics