1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

17 станаха жертвите на ешерихия коликраставици

17 станаха вече жертвите на заразата, причинена от опасната бактерия ешерихия коли, предадоха АФП и АП, като се позоваха на нови данни на германските здравни власти, цитирани от dariknews.bg.

470 души в Германия страдат от усложнения, водещи до хемолитично-уремичен синдром. Двеста нови случая на зараза са констатирани само в провинциите Долна Саксония и Шлезвиг-Холщайн. От началото на заразата през май досега са регистрирани 1900 случая.

Епидемията засега е обхванала най-малко девет европейски страни, но извън Германия хората, които са били заразени, са живели или са пътували до Германия. Това е третата най-голяма епидемия, причинена от бактерията ешерихия коли в съвременната история. 12 души починаха през 1996 г. при японска епидемия. Тогава се разболяха над 12 000 души. През 2000 г. при подобна епидемия в Канада загинаха седем души, а хиляди се разболяха.

Вчера Европейската комисия „оневини” испанските краставици, смятани досега за виновник за заразата. Източникът на опасната бактерия засега не е установен, но почти всички случаи на зараза са свързани със Северна Германия, така че вероятно има „общ източник там”, казва доктор Хилде Круз, ръководеща програмата за безопасност на храните в Европа към Световната здравна организация.

02.06.2011, 10:06 Автор: dariknews.bg


Тагове: краставици, зараза, жертви, ешерихия коли

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics